A Leicesteri Egyetem által a közelmúltban, sertések vizsgálata alapján készített tanulmány kimutatta, hogy úgynevezett bakteriofág (baktériumfaló) vírusok segítségével nagyrészt helyettesíteni lehet az állatok antibiotikumos kezelését – írja a farminguk.com.

Mint ismeretes, az állatok túlzott antibiotikumos kezelése ellenálló kórokozók létrejöttét eredményezi, amely az emberi egészségre is kockázatot jelent. Így a humán egészségügyi szempontok, a piaci igények és a törvényi előírások egyaránt azt diktálják, hogy az antibiotikumok felhasználását erősen korlátozzák az állattartásban.

Ezért fontos terület a kutatók számára az antibiotikum használatának legalább részbeni kiváltása. A tudomány számos bakteriofág vírust ismer, és maga a fágterápia sem ismeretlen az orvoslásban. A baktériumölő vírusok több esetben hatékonyabbnak bizonyulnak az antibiotikumoknál, és olyan baktériumokat is képesek megölni, amelyek már rezisztenssé váltak és nem reagálnak az antibiotikumos kezelésre.

Az antibiotikumokkal ellentétben a fágok rendkívül fajspecifikusak, tehát adott fág csak bizonyos fertőzésekkel szemben hatékony, ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a megfelelő fág nem támadja meg az állat (vagy ember) bélflóráját, így nem okoz gyomor- és bélpanaszokat.

bakteriofág

Bakteriofág éppen megfertőz egy baktériumot – fotó: Shutterstock

A leicesteri kutatók legutóbb 20 bakteriofág vírust izoláltak, amelyek képesek voltak a sertések legfontosabb bélproblémáit okozó baktériumok közül 72 multirezisztens, klinikai esetekből elkülönített törzset elpusztítani. Áttörést jelent, hogy – a kutatócsoport munkájának eredményeként – ezek a vírusok kiszárított és porított formában is megőrzik baktériumfaló képességüket.

Ezért Clokie professzor – aki tíz év óta tanulmányozza a baktériumos fertőzések elleni vírusterápiát  – javasolja az ilyen fertőzések újfajta kezelését, nevezetesen az izolált és kiszárított vírusok szájon keresztül (takarmányba kevert) adagolásával. A professzor asszony hozzátette, hogy a vírusterápia „teljesen átalakíthatja a humán baktériumos megbetegedések kezelését is, mivel a sertésekkel végzett kísérletek eredményeit át lehet ültetni a humán terápiába”. Ezzel egyben megoldódhat a baktériumok antibiotikumokkal szemben szerzett rezisztenciájának problémája is.