A mangalica az elmúlt évtizedekben csaknem kipusztult Magyarországon. Az előnytelen megítélést azonban megváltoztatták az újabb vizsgálatok, miszerint a mangalica zsírjában eltérő az olajsav és zsírsavak aránya, mint a hibrid sertésekben, ezért a mangalica sertés húsából készült friss és füstölt termékek emészthetősége jóval könnyebb. A mangalica sertés húsa igen ízletes, élvezeti értéke jóval magasabb, mint a hibrid sertések húsa.
 
A mangalica húsának összetéveszthetetlen, egyedi zamatanyaga van, mely könnyen emészthető és mégis tápláló delikátesz húskülönlegesség. A mangalica hízlalás igazi célja azonban a sok zsír kitermelése, ebben pedig elképesztő teljesítményre képes a hízott mangalica. Persze, csak akkor, ha felidézzük az ősi módszereket, melyekkel a hizlalás történt. A zsírra hizlalás a legelterjedtebb technológia szerint egymásfél éves korban kezdődött, ezt megelőzően a süldőket legelőn tartották, természetes gyepen, vagy a termények betakarítását követően a maradékokat szedették, túratták velük. Az 50–70 kg-os süldők a sok mozgástól erős csontszerkezetre, nagy rámára tettek szert, így a hizlalás során felvett óriási testsúly növekedést a csontozat elbírta, de előszeretettel hizlaltak kinőtt másfél éves állatokat, vagy selejt kocákat, herélt kanokat, mert így még nagyobb végsúly elérése számítható. Persze volt példa az „expressz” hizlalásra is, ami 4–6 hónapos, 25–40 kg-os süldőkkel indult, és okszerű takarmányozás mellett a hízók 13–14 hónapos korukra elérték a 180–200 kg-os vágósúlyt.
 
A hizlalás alatt a takarmányozás szinte kizárólag árpával és kukoricával történt, mert korabeli szakvélemények szerint a zsírra hízlalásnak kevés a fehérje igénye. A hizlalás első szakaszában döntően árpát kaptak a sertések, majd fokozatosan kétharmadra nőtt a kukorica aránya, végül az utolsó szakaszban kizárólag kukoricát ettek a hízók. Szokás volt a takarmányt burgonyával is kiegészíteni. A hat hónapos intenzív hizlalás alatt a mangalicák 200 kg feletti súlyt értek el, de gyakran 250–300 kg-os állatok is előfordultak, a rekord súlyú egyedek az 500 kg-ot is meghaladták.