Majdnem nyolc napot tölt átlagosan kórházban az, akinek fekvőbeteg-ellátásra van szüksége Magyarországon – derül ki a KSH adataiból. Bár a sebészeti és baleseti sebészeti ellátásra szoruló betegek átlagosan nem egészen öt napot töltenek kórházban, otthoni lábadozásuk még heteket vehet igénybe.

Átlagosan 7,8 napig marad kórházban az, aki ma fekvőbeteg-ellátásra szorul Magyarországon – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, a 2015-ös adatokat feldolgozó egészségügyi statisztikai évkönyvéből. Az érintettek köre igen széles: bár az összes, kórházban töltött ápolási nap mennyisége fokozatosan csökkent az elmúlt években, 2015-ben is meghaladta a 18,6 milliót. Ez pedig azt jelenti, hogy egy átlagos magyar – életkortól függetlenül – évente csaknem két napot kórházban tölt.

kórház

A belgyógyászaton töltik a legtöbb időt a kórházban a betegek – fotó: Shutterstock

A kórházi ápolás persze jelentősen eltér annak függvényében, hogy milyen területen kap kezelést a beteg. A legrövidebb ápolási idő többek között a szülészeti és fül-orr-gégészeti osztályokra jellemző, ahol általában 3-4 napot töltenek el a betegek. Jóval hosszabb viszont a kórházban töltött idő az ideg- és belgyógyászati osztályoknál, itt átlagosan 7-8 napot vesz igénybe az ápolás. Az átlagnál jóval hosszabb időt a krónikus betegeket kezelő kórházi részlegek fordítanak egy ellátottra.

A sebészeti és baleseti sebészeti osztályokon 4,8 napot töltöttek a betegek 2015-ben: ez ugyan elmarad az átlagtól, ám itt figyelembe kell venni, hogy egy traumatológiai kezelésben részesülő sérült a kórházi kezelés után rendszerint még hetekig otthoni ápolásra, illetve utókezelésre, például gyógytornára szorul.

Egy kórházi kezelés több szempontból is komoly megterhelést jelent a családnak. Amellett, hogy magának a kezelésnek is lehetnek a beteget terhelő költségei, a munkából való kimaradás miatt kieső jövedelemmel is számolni kell.

Az orvosok egyébként a kisebb műtéteknél az egynapos beavatkozásokat szorgalmazzák. Az egynapos sebészet azt jelenti, hogy a műtétet még a páciens kórházba vonulásának napján, azt követően 2-3 órán belül elvégzik. A műtét után – az altatásban végzett műtéteknél – a betegnek lehetősége van arra, hogy 24 órán belül elhagyhassa a kórházat. Az így végzett kezelések során a beteg kisebb megterhelésnek van kitéve, és a korszerű technikai eljárásoknak köszönhetően ritkán alakul ki szövődmény.