Nagy problémákkal néz szembe az ágazat

Raskó György agrárszakember az Mfor rendezvényén elmondta, hogy az ársapka egyetlen nagy nyertese a kormány, mindenki más rosszul járt vele. A legnagyobb vesztesek kétségkívül a mezőgazdasággal foglalkozók, valamint a kisboltok. Az élelmiszerek hatalmas drágulását elsősorban a forint gyengülése okozta.

Az agrárszakember azt is elmondta, hogy a magyar mezőgazdasági nyersanyagtermelők és az élelmiszer feldolgozók az év végéig összesen 250 milliárd forint veszteséggel számolhatnak az árstop miatt.

Veszélybe került a kisboltok működése

A kisebb üzletekből a vásárlók áttértek a diszkontláncokhoz, emiatt pedig decemberben közel ezer, míg 2023 év végéig további kétezer bolt zárhat be abban az esetben, ha az árstop hosszabb távon megmarad. A falusi boltok működése tehát nagy veszélybe került.

Ami pedig a tojás árának maximalizálását illeti, hasonló dologra lehet számítani. Amennyiben a kormány nem változtat a szabályokon, akkor számos tojástermelő hagyhatja abba a tevékenységét.

Már a tojástermelők is aggódni kezdtek - fotó: pexels.com

Az infláció oka a forint gyengülése

Raskó György kitért az élelmiszerárak emelkedésének okára is. Szerinte azért ennyire gyors az infláció, mert a forint gyengülése az euróval szemben az elmúlt egy évben elérte a 20 százalékot. Számtalan termékből behozatalra van szükség, így nem várható, hogy az élelmiszerek fogyasztói ára a közeljövőben mérséklődne.

Megemlítette, hogy az állattartás 2010 óta annyira visszaszorult, hogy nemcsak a sertés-, hanem a baromfihús sem elegendő, importra van szükségünk. Lassan viszont olyan termékekkel bővülhet a lista, amikkel korábban EU-s szinten versenyképesek voltunk. Rövidesen behozatalra szorulunk liba- és kacsahúsból is, ahogy sajtból és tojásból sem árt növelni az importot. Csak így juthat hozzá mindenki a megfelelő mennyiségű élelmiszerhez.

Hiánnyal viszont nem kell számolni, hiszen önellátóak vagyunk, azonban nagy a visszalépés, hiszen az eredeti cél az exportbevétel növelése volt, ez viszont nem történt meg.