Csökkenti az ammónia kibocsátását, így hatékonyan hozzájárul a környezet és az éghajlat védelméhez.

UTEC inhibitoros karbamid műtrágya

UTEC hatása kukoricában – fotó: EuroChem Agro Hungary Kft.

A hagyományos nitrogén-műtrágyázás

A hagyományos nitrogén-műtrágyázás során a kijuttatott nitrogén jelentős része nem hasznosítható a növény számára. Az általános karbamid (urea) műtrágya kijuttatását követően a nitrogén akár 50%-a elillan a talajból. A hozamok növelése és a költséghatékonyság érdekében csökkenteni kell az elvesző nitrogén mennyiségét.

UTEC-logo

Miért ajánljuk az UTEC-et?

  • Ideiglenesen blokkolja a karbamid ammóniává alakulását, és így csökken a nitrogén gáznemű ammónia formában történő elillanása.
  • Kijuttatásával a nitrogén ammóniává és ammóniummá alakulása akár 14 nappal is késleltethető, ez alatt a karbamid fokozatosan alakul át veszteség nélkül. A növény számára szükséges nitrogén így sokkal hosszabb ideig áll rendelkezésre, elősegítve ezzel a növény fejlődését és növelve a hozamot.
  • Lehetővé teszi a talajfelszínre való kijuttatást, gázalakú nitrogénveszteség nélkül, így a műtrágyaszórás eredményessége kevésbé függ az időjárási szélsőségektől, könnyebben tervezhető a fejtrágyázás. Közvetlenül a talajfelszínre szórható, nem kell a talajba dolgozni.
  • Működése alacsony szervesanyag-tartalmú talajokon, aszályos körülmények között és extenzív termelésnél, illetve magas pH értékű (lúgos), kis puffer kapacitású talajokon érvényesül legjobban.

Az ureáz enzim blokkolása

Az UTEC működése során blokkolja az ureáz enzimet, aminek hatására a karbamid hidrolízise akár két hétre lelassul. A műtrágyaszemcse környezetében a pH alacsony marad, csökken az ammónia képződése ammóniumból, és ennek következtében az ammóniaveszteségek is csökkennek. A kijutatott nitrogén így a talajban marad.

További tájékoztatásért keresse a forgalmazó cég szaktanácsadóit vagy kereskedő partnereiket!

EuroChem Agro Hungary Kft.
Tel.: +36 22 572 059
E-mail: info.hungary@eurochemgroup.com

EuroChem logó

AltoTerra Kft.
Tel.: +36 53 587 525
E-mail: info@altoterra.hu

AltoTerra logó