Törpe kölesé a jövő?

Az agrárheute.com német nyelvű hírportál egy kevéssé ismert takarmánynövényről számol be, amely a jövőben nagyobb jelentőségre tehet szert. A „teff"-nek is nevezett törpe kölest jelenleg kevesen termesztik Európában. A száraz időszakok gyakoriságának és tartamának növekedésével azonban érdemes nagyobb figyelmet fordítani erre az igénytelen, gyenge talajokon és mostoha körülmények között is elfogadható termésmennyiséget biztosító növényre.

A törpe köles vagy teff, a pázsitfűfélék családjába tartozó, gyors növekedésű és viszonylag jó szárazságtűrő, aprómagvú gabonanövény, amely másodvetésben is jól termeszthető. A növény többszöri kaszálással jó minőségű, könnyen emészthető, friss takarmány, illetve széna és szilázs készítésére is alkalmas, a téli hideget azonban nem bírja.

A törpe köles számos egyéb gabonával együtt emberi fogyasztásra is alkalmas - fotó: pexels.com

A németországi Holstein tartományban található Tilco-Alginure vállalat már a GreenStar programjába fel is vette a Teff egyik fajtáját, amellyel főleg a takarmányhézagokat szeretné megszüntetni, és a száraz nyarakra felkészülve, néhány társgazdasággal egy „teff-szövetséget" is létrehozott. A növénynek bizonyos – bár elenyésző – abrakértéke is van, mivel a teff szemnagysága a búzaszemnek csupán 150-ed része. Ez a szemtermés azonban emberi fogyasztásra is alkalmas, és néhány észak-afrikai országban most is termesztik ilyen céllal, sőt mivel glutént nem tartalmaz, a belőle készült termékeket lisztérzékenyek is fogyaszthatják.