drágaság

A termelők költségei drasztikus mértékben emelkednek – fotó: pixabay.com

Az ipari termékek ára átlagosan 30 százalékkal emelkedett

Az agrarheute.com hírportál arról számolt be, hogy Németországban – hivatalos adatok szerint – az ipari termékek árai a legutóbbi egy éven belül 1949 óta nem tapasztalt mértékben (átlagosan mintegy 30%-kal) emelkedtek.

Az áremelkedés az üzemanyagok és az elektromos áram árainak emelkedésére vezethető vissza

Ezen belül a fémtermékek ára 45-60, a vasbetoné 79, a faáruké pedig 50-60 százalékkal ment feljebb. Mindez elsősorban az üzemanyagok és az elektromos áram árainak emelkedésére vezethető vissza, és különösen a műtrágyák drágulása révén érzékenyen érintette az agrártermelés költségeit.

Az állati takarmányok több mint 50 százalékkal drágultak

Az üzemanyag árak emelkedése viszont, az áruszállításon keresztül, valamennyi termék áraira kihat. A földgáz ára egy éven belül közel a négyszeresére, az áramé pedig 88 százalékkal emelkedett, sőt az áremelkedés ebben az évben is folyamatosan erősödik. Mindezek maguk után vonták az állati takarmányok több mint 50 százalékos drágulását.

A termelők kénytelenek a költségeik emelkedését átharítani a fogyasztókra

A német agrártermelők a költségeik ilyen arányú emelkedését már nem képesek kigazdálkodni, ezért azt kénytelenek áthárítani a fogyasztókra, és ebből adódóan az élelmiszer termékek jelentős áremelkedésére lehet számítani az országban. Röviden szólva, az olcsó élelmiszerárak ideje lejárt, bár a begyűrűzés várhatóan bizonyos késéssel jelentkezik.

A fenti adatok a német statisztikai hivataltól származnak, de az áremelkedések Európa szinte minden országában, sőt világszerte is tapasztalhatók.