A foodnavigator.com hírportál cikke egy különösen figyelemre méltó finn újításról számol be, amely szerint a finn Tracegrow startup vállalat a műtrágya gyártásnak a gázár emelkedés miatti beszűkülésére válaszul egy komplett, szabadalmaztatott eljárást dolgozott ki a használt áramfejlesztő elemek műtrágya előállítás céljából történő alkalmazási lehetőségére.

Az ásványi anyagok elemekből történő kivonásával kezdődik a feldolgozás

A feldolgozás az ásványi anyagoknak (cink, mangán, kén és réz) az elemekből történő kivonásával kezdődik, amelyek azután – kelátokká alakítva – folyékony műtrágyák alapanyagát képezik.

A Tracegrow megállapítása szerint ezek a műtrágyák a fémes elemek kibányászásához és a használt elemek egyéb hasznosítási módjaihoz viszonyítva jóval kisebb káros-gáz kibocsátással járnak együtt.

folyékony műtrágya

A finn vállalat jelenleg évente 5 millió litert képes gyártani ezekből a folyékony műtrágyákból – fotó: canva.com

A gyártás bővítését tervezik

A finn vállalat jelenleg évente 5 millió litert képes gyártani ezekből a folyékony műtrágyákból, amelyeket már 15 országba exportál, a következő években viszont a gyártás bővítését tervezi.

Az eljárás jelentősége elsősorban abban áll, hogy a környezetet súlyosan szennyező kidobott elemekből értékes és keresett anyag keletkezik, amely hiánypótló szerepet tölt be a műtrágya-válság közepette.

A folyékony halmazállapot pedig a műtrágyák jobb hasznosulását segíti.