Az árstop 13. hónapjában járunk és egyre több szakmai szervezet indítványozza az eltörlésüket, mert "a hatósági árszabályozás rövid távon kedvező a fogyasztóknak, azonban hosszú távon áruhiányt generál, torzítja a piacot és veszélyezteti a belföldi termékpályák fenntartható és kiszámítható működését".

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai nyomán azt írja a 24.hu, hogy egy év alatt átlagban 42 és 77 százalék között emelkedtek a kiskereskedelmi beszerzési árak az árstopos termékeknél. Legkevésbé a csirkemell drágul, leginkább a finomliszté.

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára azt közölte a lappal, hogy tapasztalatai szerint:

  • a kereskedők többnyire 500 Ft/kg áron tudják beszerezni a kristálycukrot. Ugyanakkor a hatósági ár 230 Ft/kg körül mozog, így kilónként mintegy 270 forint a veszteség.
  • a (BL55-ös) finomliszt értékesítése is veszteséges, mivel a beszerzési ár 300 Ft/kg körül mozog, a hatósági ár pedig 200 Ft/kg körül van.

A főtitkár azt is közölte, hogy a beszerzési ár több tényezőtől függ, így vannak olyan kisebb boltok, amelyek drágábban tud vásárolni, nekik akár 400 forint felett is lehet a veszteség 1 kg kristálycukron.

Az élelmiszerpiaci folyamatok eddig főként az emelkedésről szóltak, az utóbbi hetekben azonban egyre többen tapasztalják az árcsökkenést is.

Neubauer Katalin azt közölte, hogy "január elején 400 forint körül tudták a nagy áruházláncok beszerezni a 2,8 százalékos UHT-tejet, és ezt adhatták 225 forint körüli áron. Mostanra viszont kaptak tartósan alacsony, mintegy 10 százalékkal csökkentett beszerzésiár-ajánlatot, hogy egy kicsit kedvezőbb irányba mozduljon a piac".

Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország ügyvezető igazgatója a közelmúltban arról beszélt, hogy érezhető a beszállítói árak mérséklődése, már látszik, hogy olcsóbb lesz a liszt és a napraforgóolaj.

Ugyanakkor az enyhülő beszerzési árak is még jelentősen magasabbak, mint hatósági ár. Az árstop kivezetése jelentős árnövekedéssel járna ezeknél a termékeknél.

Előnye viszont az lenne, hogy több piaci korrekció is beindulhatna.

Neubauer Katalin, ahogyan több szakmai szövetség, az árstopok kapcsán nemcsak a kereskedők elszenvedett veszteségeire figyelmeztet, hanem arra is, hogy az országba érkező olcsó import a magyar termelők árait is lefelé hajtja, így ők is veszteségbe csúszhatnak.

Indexkép: Pixabay