A fenntarthatóság és a környezetvédelem érdekében lényeges feladat, a csomagolásmentes boltok támogatása, és a nyitottság az új ágazatok felé – mondta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára az első „Fenntartható kereskedelem - Termelői konferencia" megnyitóján - olvasható a nak.hu cikkében.

fűszerek üvegben

A csomagolásmentes élelmiszerek választása a tudatos életmód lényeges lépése – fotó: pixabay.com

Remek lehetőség a kistermelők számára

A Csomagolásmentes Boltok Érdekvédelmi Közössége (CSOMBÉK) és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat a fenntartható kereskedelem témakörét egy teljesen új, gyakorlati szempontból közelítette meg.

A csomagolásmentes boltok környezetvédelemben betöltött szerepe közismert, azonban ezek az egyre népszerűbb üzletek a magyar kistermelők részére is lehetőséget teremthetnek arra, hogy a vásárlókat elérjék.

Terjed a környezettudatos gondolkodás

csomagolásmentes élelmiszerek választása a tudatos életmód lényeges lépése. Az eddig elvégzett  felmérésekből kiderült, hogy a hazai lakosság körében az elmúlt években határozottan megjelent a környezettudatos gondolkodás, ami szerencsére egyre jobban terjed.

Sorra nyitnak az új csomagolásmentes boltok, egyre többen támogatják a kezdeményezést. A CSOMBÉK egyesület is ezt a tendenciát hivatott segíteni: ma már 25 tagja van. Magyarországon 72 csomagolásmentes bolt működik.

Az CSOMBÉK egyesület és a Planta pont, a csomagolásmentes boltok összefogásával létrejött üzletlánc célja, hogy ezek a boltok felismerhető arculatot kapjanak, ahol a fogyasztók ugyanazokat a termékeket vásárolhassák meg, mint más boltokban is, csak környezetbarátabb módon.

A boltok számára továbbra is elsődleges a lokalitás, mert lehetőség szerint a helyben legközelebb található termelőtől, élelmiszergyártótól szerzik be a termékeket. Az egységes arculattal igyekeznek a vevőket tájékoztatni, majd közös edukációval bevezetni őket a csomagolásmentes vásárlás előnyeibe.

csomagolás nélkül

A csomagolásmentes boltokban vásárolni lényegében egyet jelenthet a gyökerekhez való visszatéréssel – fotó: pixabay.com

Egy csomagolásmentes bolt nagyjából 1,5 tonna hulladékot takarít meg egy évben

A vevő ezáltal részese lehet a hulladékcsökkentésnek.  A csomagolásmentes vásárlás egyben különleges élményt is jelent, mert nem a termék csomagolása adja el a terméket, hanem maga a termék látványa, színe, illata lesz, ami hatást gyakorol mindenkire.

A csomagolásmentes boltokban vásárolni lényegében egyet jelenthet a gyökerekhez való visszatéréssel, gondoljunk csak azokra a régi szatócsboltokra, amelyek hasonló elven működtek. A csomagolásmentes boltokkal kapcsolatban gyakran az a tévhit fogalmazódik meg, hogy drágák, de igazság szerint a csomagolások újragondolásával, vagy elhagyásával egyes termékek olcsóbbá is válhatnak, segítve ezzel a spórolást. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy termékből pontosan annyit vásárolhatunk, amennyire éppen szükségünk van.

Mit lehet a csomagolásmentes boltokban vásárolni?

Ellenőrzött forrásból származó, minőségi és környezetbarát termékeket - az élelmiszer alapanyagoktól kezdve a tisztítószereken át, a fürdőszobai kozmetikumokig. Jellemzően a vásárló viszi a csomagolást (vászonzsákot, üveget,  más tárolót), de a boltokban is ne lehet szerezni ezeket.  A vásárlás előtt  a tárolókat egyesével lemérik, a vevő megtölti a vásárolni kívánt termékekkel, majd újra a mérlegre helyezik és összeírják őket.