A freshplaza.com hírportál egy új, biológiai védekezési módszert ismertet a zöld vándorpoloska ellen.

 Scelionidae hymenopter

Trissolcus basalis – fotó: By Oregon State University – Samurai wasp, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59463519

Hatalmas a poloskák kártétele

Az elmúlt évben a márványos barna mezei poloska kiemelkedő kártételét jegyezték fel, mellette ugyancsak aktív tevékenységet folytatott az egyik közeli rokona, a hasonlóan bűzlő és több zöldségnövényt megtámadó (paradicsom, tojásgyümölcs, paprika, stb.) zöld vándorpoloska (Nezera viridula) is.

Sikerrel zárultak a kísérletek

Az utóbbi rovar célzott irtására eddig speciális vegyszert nem sikerült létrehozni. A hírportál beszámolója szerint azonban a hasznos rovarok szaporítására szakosodott, olasz Bioplanet vállalat ez év elején zárta le kísérleteit, amelyek igazolták, hogy a Trissolcus basalis Európában honos parazita darázs kiválóan alkalmas erre a feladatra. Ennek a mindössze egy milliméter fekete rovarnak a lárvája befészkeli magát a zöld poloska peterakásába, és tömegesen képes elpusztítani a petéket.

A Bioplanet vállalat a felfedezésért, a holland Benfried kereskedő céggel közösen HortiContact Innovation Award kitüntetésben részesült.