Az edinburgh-i székhelyű Dyneval által fejlesztett eszköz a tervek szerint automatizált, hordozható, így bárhol használható lesz – írja a farminguk.com.

A fejlesztést az indukálta, hogy a gazdaságokban alkalmazott jelenlegi spermavizsgálati módszerek felhasználófüggő eredményeket adnak és nincsenek optimalizálva a friss és a nemek szerint válogatott sperma koncentrációjára. Továbbá az egész ágazatban nincs minőségellenőrzési szabvány a sperma minőségének ellenőrzésére.


A Dyneval Dynescan sperma-analizátorával vizsgálható lesz, hogy a spermiumok mennyi ideig tartják fenn mozgékonyságukat meleg, alacsony oxigéntartalmú környezetben, amely utánozza az in vivo körülményeket. A tartós motilitás tartamának mérése pedig lehetőséget kínál az állatorvosok és a gazdálkodók számára, hogy a fogamzási arány optimalizálása érdekében testre szabják a tenyésztési terveket. A Dyneval szerint technológiája évente 37 000 fontot takaríthat meg egy átlagos brit tejtermelő számára a rossz fogamzási arány miatt, amely az elmúlt 20 évben 40% -kal csökkent.