Az energia árának drasztikus emelkedése miatt a legkisebb települések is a megújuló energiaforrások felhasználása felé menekülnek. Ebből a szempontból szerencsés helyzetben vannak a dél-alföldiek, mert korlátlan mennyiségben rendelkezésükre áll a geotermikus energia - írja a novenyvedoszer.hu

fűtés

Az energia árának drasztikus emelkedése miatt a legkisebb települések is a megújuló energiaforrások felhasználása felé menekülnek – fotó: pixabay.com

Csongrád: pár éven belül az egész város geotermikus energiát használ majd

A föld erejét Csongrádon és környékén először a mezőgazdaságban aknázták ki, most viszont maga a kisváros is keresi a lehetőségeket. Azt tervezik, hogy pár éven belül az egész város geotermikus energiát használ majd.

Csongrád polgármestere, Bedő Tamás szerint a város szerencsés helyzetben van, hiszen a hetvenes években alakították ki azt a termálrendszert, ami ma is működik: ötszáz lakótelepi lakást és kilenc közintézményt fűtenek a segítségével. Összehasonlításképpen elmondta: Csongrádban a mostani árakkal egy 56 négyzetméteres lakásnak 160 ezer forint az éves fűtési költsége és a meleg víz ellátása, hiszen a termál energiával fűtött távfűtéses rendszerek is rezsicsökkentett áron szolgáltatják a lakosságnak az energiát.

Példaként említette azt is, hogy - húsz napos időszakot alapul véve - a helyi, jól szigetelt óvodánál az elhasznált energia alapján a számla 400 ezer forint, a termálvízzel fűtött óvodának a fűtése viszont egy egész hónapra ennek a negyede.

termosztát

Bedő Tamás polgármester szerint nem egyszerű a geotermikus energia kialakítása, de megéri – fotó: pixabay.com

A geotermikus energiával fűtött épületek, lakások számlája alacsonyabb

A termálkutak mezőgazdasági alkalmazása is kifizetődő: Szentes csongrádi térségben foglalkozik paprika termesztésével Bakó Dániel és családja, akik előre menekülő stratégiájuk részeként a geotermikus energia felé fordultak. A gáz árának megemelkedése után úgy döntöttek, hogy termálkutat fúratnak, amivel hatezer négyzetméter növényház fejlesztését érték el.

Bedő Tamás polgármester szerint nem egyszerű a geotermikus energia kialakítása, de megéri. Azok a települések vannak főként előnyben, ahol már működő termálrendszerek vannak, de tekintettel a mai energiaárakra egy támogatási rendszerben még azoknak is megéri kialakítani, akik ilyennel nem rendelkeznek.

Ennek a fejlesztését tervezzük: a vízjogi engedélyünknek köszönhetően a fürdőt fejlesztjük, ahol a költségeket csökkentenénk ezzel, de újabb lakossági és közületi fogyasztókat is tudnánk bekapcsolni. A város egyik felét rövid időn belül termálrendszerre tudnánk átállítani, amelyben az iskola és a művelődési ház is benne van. Ez forrásigényes, ezért figyeljük a pályázatokat, de lesznek olyan beruházások, amelyek saját erőből valósulnak meg, például az egyik óvodát is rákötjük hamarosan. Még ha nem száz százalékos a támogatás, úgy is megéri. Az óvoda és bölcsöde épületében éves szinten 15 ezer köbméter gázt tudunk kiváltani ezzel a fejlesztéssel

- mondta a csongrádi polgármester.