Az SMS CZ s.r.o. vállalat által Rokycanyban gyártott GOLEM gyephenger 5,4 méteres munkaszélességével és 11 tonnáig terjedő súlyával kategóriájának egyik legnagyobb és legnehezebb terméke a piacon. A tartozékok széles választékának köszönhetően több műveletet is képes egy munkamenetben elvégezni és az állandó gyepterületek komplex gondozását biztosítani. Robusztus, egyszerű kialakítás, könnyű kezelhetőség és szervizelhetőség jellemzi.

Golem

GOLEM 540 – fotó: www.smscz.cz

30 éve újra a piacon

A cég története egészen 1897-ig nyúlik vissza. Már a kezdetektől fogva gyártottak mezőgazdasági eszközöket, több mint 100 embernek adott munkát a családi vállalkozás. A II. világháborút követően szintén a csehszlovák szocialista nagyipar része lett STS Rockycany néven. A vállalat a privatizációt követően kezdett új életet SMS CZ s.r.o. néven 1993-ban.

Az első LV 520-as gyephengert 2005-ben gyártották, amely még egy közönséges henger volt, tartozékok és egyéb opciók nélkül. A közel 18 év alatt a gép számos fejlesztésen és korszerűsítésen esett át, többek között a munkaszélesség növelésével. Ma a GOLEM gyephenger 3 m (GOLEM 300) és 5,4 m (GOLEM 540) munkaszélességben kapható.

A háromméteres változat egyetlen robusztus hengerből áll, súlya 2,5 és 4,5 tonna között van, vízfeltöltéstől függően.

Rugalmas kialakítás

A GOLEM 540 háromrészes vázzal rendelkezik, hidraulikusan összecsukható, és összesen három, egyenként 1,95 m széles görgővel van felszerelve. Az egyes hengerek részben átfedik egymást, így a talaj teljes szélességében megmunkálható. A gép súlya 5,5 tonnától 11 tonnáig terjed teljes felszereléssel (kiegészítőkkel) és ha a hengerek vízzel teljesen fel vannak töltve. A szárnyak szállítási helyzetbe emelése még vízzel töltött hengerekkel is lehetséges, és a szárnyak automatikus zárral rendelkeznek kioldás, lenyílás ellen.

A gép közúti használatra engedélyezett, szállítási helyzetben csak 2,56 m széles. A GOLEM 300 nem összecsukható, de 3 méteres teljes szélességével lehetséges a közúti vonulás is.

A görgők összsúlyát vízfeltöltéssel lehet befolyásolni, a töltőnyílások a hengerek oldalán vannak. Szükség esetén a terhelése 1 méternyi felületen akár 2 tonnára is növelhető. Az SMS CZ ezenkívül többféle hengerfajtát kínál különböző, 10, 14 és 20 mm-es falvastagsággal. Sziklás terepen a 20 mm vastagságú hengerek biztonságosan tolják a talajfelszínen lévő köveket anélkül, hogy a henger behorpadna.

Létezik egy tüskés henger is, az Aerator, amely állandó füves területek levegőztetésére alkalmas. A henger 17 cm magas, kopásálló anyagból készült fogakkal készül. A sima hengerek a szennyeződések folyamatos eltávolításához lehúzó éllel is rendelkeznek.

Főbb műszaki jellemzők

A GOLEM 300-as minimum teljesítményigénye csak 60 lóerő, míg a GOLEM 540-esé 110 LE. A GOLEM 300 egy 40 mm-es vonószemmel kapcsolódik a traktorhoz, míg a GOLEM 540 egy 3-as kategóriájú függesztéssel rendelkezik. A munkasebessége mindkettőnek 6-10 km/óra között van, és forgalomban akár 30 km/h sebességgel is haladhatnak.

A gépek széles szállítókerekekkel vannak felszerelve, amelyek a munka megkezdése előtt a gép fölé emelkednek. Alapfelszereltségként 400 mm (GOLEM 300) és 482 mm (GOLEM 540) széles kerekekkel, valamint 15,5 hüvelykes (GOLEM 300) és 17 hüvelykes (GOLEM 550) felnikkel kínálják. Opcióban a GOLEM 550 mm széles úszó kerekekkel és 22,5 hüvelyk átmérőjű felnikkel is felszerelhető.

A tökéletes terepkövetés a GOLEM 540 gépvázon könnyen mozgó szárnytagokkal érhető el, és ez lehetővé teszi az átlós és keresztirányú elmozdulást, még negatív szögben is. Ezáltal a dimbes-dombos terep sem akadály.

Golem

A háromtagos kialakítás megkönnyíti a vonulást és tárolást – fotó: www.smscz.cz

A gép biztonságos használata növelhető a GOLEM 540 középső hengerén lévő lejtőfékkel. A gyártó meredek hegyi legelőkön ajánlja a dobfék használatát, amely pneumatikusan, közvetlenül a traktor vezetőfülkéjéből vezérelhető.

A GOLEM hengerek, tartozékok széles választékával felszerelhető. A már említett különböző típusú hengereken, szállító kerekeken és fékeken kívül felszerelhető vetőberendezéssel is, amelynek tartálykapacitása 120 és 300 l között van. A berendezés kényelmesen, a traktor fülkéjéből működtethető.

Meg kell még említeni a talajegyengető szerszámokat, amelyek a gépvázra, a hengerek elé szerelhetők fel. A hidraulikusan működtetett, kétsoros, fix csúszósínnel vagy flexibilis csúszósínnel ellátott többféle késtípus közül lehet választani.

GOLEM gyephengerek a fekete bikák, szarvasmarhák vagy akár más gépek által megrongált földek egyengetésére és a felületek megszilárdítására szolgálnak. Alkalmasak a kövek eltömítésére, a moha és a szúrós moha kifésülésére, a növényzet levegőztetésére, de fűkeverékek vetésére vagy vetésre és műtrágya egy munkamenetben történő kijuttatására is.

Forrás: www.lectura.press