Ezeket a nagy értékű erőgépeket minél több munkában a lehető leghosszabb ideig célszerű üzemeltetni. Ennek a sokrétű munkának az egyik eleme a különböző mezőgazdasági termények biztonságos, gyors szállítása szántóföldről raktárba vagy a végfelhasználás helyére.

Ezekhez a változó teljesítménykategóriájú erőgépekhez illeszkednek a német OEHLER cég által gyártott pótkocsik.

Trágyaszállító pótkocsi hátrafelé és oldalra billentési lehetőséggel is

Trágyaszállító pótkocsi hátrafelé és oldalra billentési lehetőséggel is – fotó: AXIÁL Kft.

Az AXIÁL Kft. 2002 óta forgalmazza az offenburgi székhelyű cég termékeit, amelyekből már több mint 900 db szolgálja a különböző méretű mezőgazdasági vállalkozásokat. A cég kínálatában először a 12 és 18 tonnás forgózsámolyos, kéttengelyes és tandem pótkocsik szerepeltek. A 40 tonna gördülő össztömeget kihasználva megjelentek a 16 tonnás kocsik is. A könnyebb tolatást segítik a tandem futóműves kocsik, amelyeknél a nagyobb teherbírásúak rendelhetők talajkormányzott kerékkel is.

Oehler pótkocsi bálák szállítására

A bálák szállítása megoldható 18 tonnás kéttengelyes és 24 tonnás három tengelyes kocsikkal – fotó: AXIÁL Kft.

Az AXIÁL Kft. másik régi vágya, a nagy teherbírású pótkocsi is valóra vált. A 24 tonnás háromtengelyes, forgózsámolyos pótkocsit már többen használják megelégedéssel, Magyarországon is vannak visszatérő vevőik is.

Az állattartó telepek trágyaszállítási gondját oldhatja meg a 12, 16 vagy 20 tonna össztömegű, teknős, hátrafelé billentő pótkocsi, amelyek sokoldalúságát fokozza az oldalra billentési lehetőség is. A választékot bővítve a teknős pótkocsiknál megjelent a tridemes kocsi, amelynél a fordulékonyságot hidraulikus kényszerkormányzás biztosítja. Ezeket a talajnyomás csökkentése érdekében széles gumizással szállítja az AXIÁL Kft. Úgy látható, hogy a piac a teknős kocsik használata felé mozdul el.

A termény megóvását biztosítja az egyszerűen, állványról kezelhető takaróponyva.

TMK-200 Old Bill pótkocsi

TMK-200 Old Bill pótkocsi – fotó: AXIÁL Kft.

A cég a kisebb gazdaságokra és az önkormányzatokra is gondolva gyártanak egytengelyes kocsikat is.

A tápanyag visszapótlását oldhatják meg az STT 120-as, függőleges tengelyű szervestrágya-szóróval. Ennek érdekessége, hogy az oldalak lenyithatók, így akár raklapos áru szállítására is használhatóak ezek a kocsik. Tökéletes szórásképet biztosít a 18 tonnás röpítőtányéros trágyaszóró.

STT-180-as trágyaszóró pótkocsi

STT-180-as trágyaszóró – fotó: AXIÁL Kft.

A bálák szállítása megoldható 18 tonnás kéttengelyes és 24 tonnás három tengelyes kocsikkal. Mindkét modell felszerelhető KRASSORT bálarögzítő rendszerrel, amely biztonságosan rögzíti a rakományt, nincs szükség spaniferezésre.

A futóműveket Európa vezető gyártója, a BPW szállítja, amelyek valamennyi típusnál kétkörös légfékkel vannak felszerelve. A kezdetben sok kellemetlenséget okozó futózott gumikat új gumikra cserélte a gyártó. A platófenék valamennyi típusnál 5 mm-es acéllemezből készül. Az oldalmagasítók 2,5 mm vastag, különböző magasságú egységekből állíthatók össze az igényeknek megfelelően. A teknős kocsik 4 mm-es lekerekített oldallal készülnek, nem ragad bele az anyag.

Hátul gabonakieresztő ablakkal speciális ürítést lehet végrehajtani, hidromotorral meghajtott csiga felszerelésével vetőgépet vagy műtrágyaszórót is egyszerűen ki tud szolgálni. Ezeket a csigákat a német CANAGRO cégtől szerezzük be.

Az OEHLER kocsik megbízhatóságát jelzi, hogy egyre többen térnek vissza újabb pótkocsik vásárlására. Van olyan gazdaság, ahol már 7 db pótkocsi szállítja az árut.

Kicsi Oehler pótkocsikisebb gazdaságok számára

Kicsi pótkocsi kisebb gazdaságok számára – fotó: AXIÁL Kft.

A kibővült OEHLER pótkocsik választékával megoldhatja szállítási gondját, bármilyen mezőgazdasági terményt kíván megmozgatni. A különböző teherbírású pótkocsikat az általunk kínált Fendt, Landini vagy Claas traktorokkal összekapcsolva kiválthatják a megöregedett, gazdaságtalan tehergépkocsis szerelvényeiket a szállításból. Nem kell útdíjat fizetni, nincs korlátozott vezetési idő.