A FROSTEX kijuttatása a várható fagyok előtt csökkenti annak kockázatát, hogy a termés egészét vagy egy részét elveszítsük. Használatával a rügyek, a virágok és a terméskezdemények ellenállóbbá válnak a fagyokkal szemben, jégmagképződés esete nem áll fenn.

frostex

A rügyek, a virágok és a terméskezdemények ellenállóbbá válnak a fagyokkal szemben – fotó: Altoterra

Növeli a növény ellenállóképességét a tavaszi fagyokkal szemben

A FROSTEX folyékony lombtrágya, amely növeli a növény ellenállóképességét a tavaszi fagyokkal szemben rügyfakadás és virágzás időszakában. Használata a korai, fagyérzékeny fajták esetében előnyös. Az INTERMAG lombtrágyák jellemzően segítik a növények növekedését és fejlődését a kezdeti fejlődési szakaszban. A FROSTEX olyan egyedi anyagok kombinációja (aminosavak, poliszacharidok, kálium, bór, cink), melyek azonnal felszívódnak-asszimilálódnak a növénybe, így emelve a sejtek kálium, bór és cink szintjét.

virágzás

A FROSTEX használata a korai, fagyérzékeny fajták esetében előnyös– fotó: Altoterra

Milyen tényezőktől függ a fagykár?

A fagykárt olyan faktorok befolyásolják, mint például a talajviszonyok, a szélerő, a növény fajtája, a fejlődési szakasza, az életereje. Példaként meg lehet említeni a virágzás időszakában lévő almafát, ahol a 4 órán keresztül fellépő -2 °C fokos hőmérséklet csak kisebb mértékű károkat okoz. Ha ugyanez a hőmérséklet hosszabb ideig, kb. 7–9 órán keresztül fennáll és erős légáramlással (széllel) párosul, a virágok mind elpusztulnak.

Az alacsony hőmérséklettel szemben a legnagyobb toleranciát akkor mutatják a növények, amikor téli nyugalmi állapotban vannak. A (kora) tavaszi periódusban az ellenállóképességük csökken, amit az intenzívebb nedvkeringés és a sejtek megnövekedett víztartalma okoz. A fagyok által leginkább veszélyeztetett részek a fakadó rügy, a virág és a gyümölcskezdemények. A legnagyobb veszélynek azok a gyümölcsfajok vannak kitéve, melyeknél korán kezdődik a vegetációs időszak és a virágzás.

Védekezzünk hatékonyan!

A fagykár elleni védelmet aktív és passzív védekezésre lehet osztani. Az aktív védekezés közvetlenül a fagyok fellépése körüli időpontban használatos módszerek alkalmazása. Ide sorolható a fagyvédelmi fűtés, légkeverés, füstölés, ködképzés és a fagyvédelmi öntözés. A passzív módszerek közé soroljuk azokat a megoldásokat, melyeket a fagyokat megelőzően jóval korábban kell megválasztani: a terület megfelelő kiválasztása (alacsonyabban fekvő részek elkerülése), illetve a megfelelő fajta és alany választása.

virágzás

A legnagyobb veszélynek azok a gyümölcsfajok vannak kitéve, melyeknél korán kezdődik a vegetációs időszak és a virágzás – fotó: Altoterra

A FROSTEX -7°C-ig hatékonyan védi a virágzatot

A FRSOTEX aktívan védi a virágzatot -7°C-ig, korlátozza az alacsony hőmérséklet károsító hatását a virágzó gyümölcsfákra. Speciális összetevőinek köszönhetően elősegíti a szénhidrátok termelődését, a magasabb szénhidrát koncentrációnak köszönhetően a növényi sejtnedvek fagyáspontja csökken, így megakadályozza a jégkristályképződést és csökkenti a sejtpusztulás mértékét. FROSTEX összesen 10 liter/hektár mennyiségben használandó, melyet két részletben kell kijuttatni, először előrejelzés alapján a várható fagy beköszönte előtt 3 nappal, utána a várt fagy előtt 12-15 órával megismételni. A FROSTEX hatékony és megfizethető védelmet biztosít a fagyok ellen.

A FROSTEX használata

Gyümölcsfák és gyümölcscserjék esetében:
Dózis: 5 l/ha minden 500-750 liter vízre.
Használat időpontja:
A várható fagy előtti időszakban kétszeri permetezés ajánlott:
I. kezelés: 2–3 nappal a várható fagy előtt,
II. kezelés: kb. 12 órával a várható fagy előtt.
Vizes oldat formájában kell a levelekre permetezni.

A termékekkel kapcsolatos további információért, árajánlatért, keresse az AltoTerra szakembereit bizalommal.

Csáki Szilárd
+36 30 848 83 70
csakiszilard@altoterra.hu

www.altoterra.hu
Facebook: Altoterra
Instagram: @altoterrahungary

AltoTerra

 

AltoTerra