Szerda

A március 15-i nemzeti ünnepen egy hidegfront miatt nagy területen erős, helyenként viharos széllökésekre, csapadékra és erőteljes lehűlésre kell készülni – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Elsőfokú figyelmeztetés: A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t

Elsőfokú figyelmeztetés: A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t – Fotó: OMSZ

Hozzátették, hogy egy frontálzóna hatására országszerte megerősödik, viharossá fokozódik az északnyugatira forduló szél; elsősorban a Dunántúlon, később északkeleten is van esély 75-80 kilométer/órát meghaladó széllökésekre, főleg a magasabban fekvő részeken.

A fronthoz kapcsolódóan megnövekszik a csapadékhajlam is. A csapadék folyamatosan kelet felé tolódik a szerdai nap folyamán. A hideg levegő beáramlásával elsősorban a hegyvidéki tájakon, később már síkvidéken is halmazállapotot válthat a csapadék, így havas esőre, hóra is számítani lehet – írták.

Közölték azt is, a front mögött beáramló hideg légtömeg hatására erőteljes lehűlés várható, általában 10-15 fokkal eshet vissza a hőmérséklet az előző naphoz képest. A maximum-hőmérséklet főként +3 és +8 fok között alakul.

A meteorológiai szolgálat a sok szabadtéri rendezvény miatt mindenkit arra kér, tájékozódjon a várható időjárásról, és kövesse a meteorológiai szolgálat hivatalos veszélyjelzését.

Csütörtök

Délelőtt a vastagabb frontfelhőzet is levonul és általában napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. Reggelig a Tiszántúlon lehet zápor, hózápor, majd nappal számottevő csapadék már nem lesz. A szél többfelé megélénkül, néhol megerősödik.

A minimum-hőmérséklet többnyire -6 és +3 fok között várható, a maximum-hőmérséklet +7 és +11 fok között valószínű.

Péntek

Többnyire fátyolfelhős, napos, száraz időre van kilátás. A szél élénk lesz, helyenként erős lökésekkel. A minimum-hőmérséklet általában -7 és 0 fok között várható, a maximum-hőmérséklet +8 és +12 fok között alakul.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: Jávorka Bálint