Nem mindegy, hogy 60 ezer vagy 80 ezer forint/ha költségen állítjuk elő a búzát. A költségek jelentős része már beépült, de most van lehetőségünk a termés mennyiségét emelni és a minőségen is javítani. Ne a célvonal előtt adjuk fel!

búza

Fontos kérdés, hogy mivel lehet emelni az ezermagtömeget és javítani a beltartalmat – fotó: VulcanAgro Kft.

Pár évvel ezelőtt Vas megyében volt egy előadás, ami arról szolt, hogy miért tudnak az Egyesült Királyságban 12-14 tonna/ha mennyiséget búzában és miért csak 4-6 tonna/ha mennyiséget Magyarországon. A különbség kisebb részben a bokrosodásban, de a nagy különbség az ezermagtömegben van. Az előadáson a legfontosabb információ az volt, hogy a kalászosok bokrosodásától akár 4-5 alkalommal is mennek permetezni, és nagyon sok tápanyagot adnak a növényeknek, fej- és lombtrágya formájában. Tehát, mivel is lehet emelni az ezermagtömeget és javítani a beltartalmat?

Finomítani kell a fejtrágyázáson és több tápanyagot kell kijuttatni, még az állományba!

Ha most elengedjük a kalászosok tápanyagpótlását, már akkor is magas önköltségen fogunk termelni. A jelenlegi számítások alapján a 350-400 ezer forint/ha költség az átlagos, ami egy 5,0-5,5 tonnás mennyiségnél önköltségben 70 000-80 000 Ft/ha terményárat jelent. Ezzel szemben, ha még adunk olyan tápanyagot a növénynek, amiből „éhezik”, akkor a 6,5-7,5 tonna/ha mennyiség sem lehetetlen. Így képesek lehetünk 20-40 ezer forint ráfordítással az önköltségünket 55 000-60 000 Ft/ha-ra leszorítani, és – a keleti szomszédunkhoz hasonló – versenyképes áron „gyártani” a búzát.

Milyen tápanyagok hiányoznak?

Az első (április első felében) levélanalízisek éppen azt mutatják, amire a szakma számított. A talajok kezdenek kiürülni a nagy mennyiségben felvett tápanyagokból, és sok helyen jelentős a „lebomlatlan” szármaradvány, „megeszi” az idén kisebb mennyiségben pótolt nitrogént a növény elől. Vagyis, sok helyen már látunk nitrogén-, kálium- és kénhiányt, amely a vegetáció előrehaladtával felerősödik.

A táblázat egy jobban és kevésbé tápanyagozott búza tápanyagértékeit mutatja (Levélanalízis: 2023. április eleje)

Mintakód

N

P

K

Ca

Mg

S

Fe

Mn

Cu

Zn

 

% (m/m)

% (m/m)

% (m/m)

% (m/m)

% (m/m)

% (m/m)

mg/kg

mg/kg

mg/kg

mg/kg

Búza – Bács-Kiskun vármegye (normális)

4,95

0,32

2,13

0,52

0,15

0,33

137

77,6

7,2

25,9

Búza – BAZ vármegye (gyenge)

3,46

0,26

1,97

0,49

0,09

0,24

74,3

101

2,4

12,5

Megfelelő értékek

4,5 fölött

0,35 fölött

2,5 fölött

0,5 fölött

0,25 fölött

0,5 fölött

legalább 100

legalább 70

legalább 5

legalább 25

A nagy makroelemek (N, P, K) hiánya mellett pedig szinte állandósul a magnézium alacsony szintje, valamint egy-egy mikroelem (mangán, bór, réz vagy cink) hiánya is

A nagy makroelemek (N, P, K) hiánya mellett pedig szinte állandósul a magnézium alacsony szintje, valamint egy-egy mikroelem (mangán, bór, réz vagy cink) hiánya is – fotó: VulcanAgro Kft.

Mit kellene tenni?

Amíg van víz a „növény alatt”, addig nitrogénalapú lombtrágyákat érdemes használni. Akinek van még UAN-oldata (Nitrosol, DAM stb.), azok nyugodtan használják, de tegyenek mellé egy kis magnézium- és mikroelem-tartalmú terméket (pl. Vulcan Keserűsó koncentrátumot). Akik komplex termékben gondolkodnak, azok NPK-alapú lombtrágyát használjanak, amilyen a Vulcan Kalászos KompleX.

Ha kezd elfogyni a víz, a növény már elvirágzott és a szemek nevelése folyik, akkor az aminosav-, magnézium- és mikroelem-tartalmú termékek használata javasolt. A szárazabb időszakban (pl. május végétől) már vissza kell fogni a nitrogénkijuttatást.

A VulcanAgro Kft. ebben az időszakban az aminosav + tápanyag kombinációját javasolja, ami nagyon olcsó, és még az AÖP-programban is elszámolható. Ilyen olcsó készítmény lehet a Proveo Mega (aminosav) és a Vulcan Keserűsó-NPK kombinációja, amely hektárköltsége kevesebb, mint ötezer forint.

akció

Forrás: VulcanAgro Kft.

búza

Így nézett ki a megfelelő tápanyag értékeket mutató búza, április közepén – fotó: VulcanAgro Kft.

Nem a költség, hanem az önköltség!

Itt, Kelet-Európában egyszer és mindenkorra el kell felejteni a „mennyi termett” megközelítést. Jobb minőségű gabonákat (és olajos növényeket) kell termelnünk, de az Ukrajnához hasonló önköltségen. Nem könnyű feladat, de ha megnézzük, hogy mit csinálnak mások, sokat tanulhatunk tőlük.

A VulcanAgro Kft. számos olyan terméket forgalmaz, amely segíteni tud ebben a helyzetben. Azonnal szállítunk, és ha kell, hosszabb időre is megfinanszírozzuk a termékeinket. Tudjuk, hogy nem könnyű, de együtt sikerülni fog!

Vulcanagro

Forrás: VulcanAgro Kft.

www.vulcanagro.hu

VulcanAgro logó