Kormányinfót tartott a Miniszterelnöki Kabinetiroda, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy Márton Gazdaságfejlesztési miniszter és Szentkirály Alexandra kormányszóvivő nyilatkoztak.

Szentkirály Alexandra ismertette, hogy a szerdai kormányülésen született legfontosabb döntésekről tájékoztatnak a miniszterek.

Gulyás Gergely kifejtette, hogy a szerdai kormányülésen Európai Uniós helyzetelemzést is tartott és gazdasági kérdésekben is tárgyalt. A legfontosabb kérdések elemzésére is sor került, amely a gazdasági élettel kapcsolatosak és amelyek a mindennapi életet is meghatározzák. Ezek keretében elemezték az infláció okait, hiszen Európában és Magyarországon is szankciós infláció van. – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A kormány a jegybankkal összhangban kíván fellépni a szankciós inflációval szemben, ezért folytatódnak az árstoppok – ahogyan az üzemanyag- és élelmiszer-árstoppok fenntartásáról már korábban tájékoztattak, valamint a lakossági kamat- és rezsi-árstoppot is hirdették és kiterjesztették.

A kormányülésen 3 további fontos, új intézkedésről döntöttek a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara, valamint a Vállalkozók Országos Szövetségének kérésére:

  • Kiterjesztett kamat-stoppot vezetnek be a kis- és közepes vállalkozások hiteleire is
  • Meghosszabbítják a Széchenyi Hitelkártya programját

A részletekről Nagy Márton Gazdaságfejlesztési miniszter tájékoztatott:

A KKV-k esetén hirdetett kamatstop a változó kamatozású hitelekre vonatkozik.

A referencia-időpont, ahol lestoppolják a kamatokat, 2022 június 28-a. Ekkor 7,77% volt a három hónapos bankközi kamatláb. Ma ez a kamatláb 16.69%.

A kamatstop azért valósult meg, hogy a KKV hitelek ne árazódjanak át a közeljövőben, – illetve az előző napokban is voltak átárazódások, hiszen a magas kamatlábak már egy hete érvényben vannak. Tehát a legfontosabb, hogy a kamatlábak visszakerülnek a 7,77%-os szintre – és aki már átárazódott, az is visszakerül az alacsony kamatlábra.

November 15-étől kerülnek bevezetésre a kamatstopok – de a miniszter hangsúlyozta még egyszer, .hogy akik átárazódtak, azok is vissza fognak kerülni az alacsony 7,77%-os szintre, valamint 2023 július 1-jéig lesz érvényben ez a döntés – akárcsak a lakossági kamatstop.

A részletszabályokon még dolgoznak, de ezek is nagyon hamar meg fognak jelenni a Magyar Közlönyben.

A KKV szektorban körülbelül 60.000 vállalkozás érintett a változó kamatozású hitelekben – továbbá a KKV szektorba kihelyezett hitelek körülbelül 45%-a változó kamatozású. – fűzte hozzá a gazdaságfejlesztési miniszter.

Széchenyi Kártya továbbra is megmarad, jövő év első felében folytatódik, ugyanakkor a kamata 3,5%-ról fix 5%-ra emelkedik január 1-jétől.

2023 Január 1-éig azonban még mindig 3,5%-on lehet felvenni a Széchenyi Kártyát.

Január 1-től a Széchenyi Kártya termékek köre szűkülni fog! Alapvetően egy beruházási kártya, egy forgóeszköz kártya, egy turizmus kártya, egy agrárkártya, egy mikrohitel kártya és egy folyószámlahitel megmarad.

A miniszter hozzátette: Következő lépésként elkezdünk gondolkodni azon, hogy a bankadó részévé tegyük a hitelezési aktivitás kérdéskörét, ami azt jelenti, hogy aki hitelez, az kevesebb bankadót fizet, aki pedig nem hitelez, az többet fizet. Ezen a programon a Bankszövetséggel együtt a jövő héten kezdünk el dolgozni.

Gyulyás Gergely a kormányinfón

Gulyás Gergely ezt követően az Uniós Csúcsról is ismertette röviden Magyarország álláspontját.

A miniszter beszámolója szerint sikerült megakadályozni egy olyan uniós gázársapka bevezetését, amely következtében Magyarország gázellátása veszélybe került volna. Magyarország azokat a javaslatokat elfogadta az Uniós Csúcson, amelyen előnyösek lehetnek az ország számára és a kormány bízik a gázárak csökkenésében. A piaci árak rendkívül magasak, de valamelyest mérséklődtek a nyár második feléhez képest. – fűzte hozzá Gulyás Gergely.