Varsó azt fogja javasolni az Európai Bizottságnak (EB), hogy a gabonafélék behozatali tilalmán kívül vizsgálja meg azt is, hogy milyen kockázatai vannak további ukrán mezőgazdasági termékek importjának – idézi a lengyel miniszterelnököt az MTI.

A gabonafélékre (búza, kukorica, repce) tagállami szinten elrendelt behozatali tilalom uniós szintre emeléséről szóló tárgyalások jó úton haladnak az Ukrajnával szomszédos uniós országok és az Európai Bizottság között – mondta el Mateusz Morawiecki újságírói kérdésekre válaszolva.

Bejelentette egyúttal: Varsó hamarosan azt fogja indítványozni, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg, néhány más agrártermék, köztük az ukrán baromfi, tojás és a tejtermékek importjának területén nem történt-e tisztességtelen piaci magatartás. A lengyel kormány azt kéri – mondta –, hogy az EB megbízható módon ellenőrizze, milyen hatást gyakorolt a lengyel piacra ezeknek a termékeknek az importja az utóbbi néhány hónapban, és milyen destabilizációs kockázatai vannak behozataluknak a jövőben.

Öt uniós tagország, Lengyelország mellett Magyarország, Szlovákia, Bulgária és Románia a múlt héten azt kérte a brüsszeli bizottságtól, hogy intézkedjen az Európai Unióba vámmentesen beáramló, a helyi gazdáknak súlyos károkat okozó ukrán mezőgazdasági termékek ügyében. Ezekre Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Bulgária előzőleg egyoldalú importtilalmat vezetett be.

A PAP hírügynökségnek egy magas rangú lengyel diplomata Brüsszelben azt mondta, hogy az Európai Bizottság az öt országba érkező ukrán mezőgazdasági termékek mintegy 90 százalékára tervez behozatali tilalmat elrendelni, a többi termékre pedig piacvédő intézkedéseket indíthat el, ha pedig destabilizációs kockázat merülne fel, behozatali kvótákat vagy vámtarifákat is megszabhat.

Indexkép: Pixabay