A MAGOSZ által kiadott összefoglalóban az állattartók ranghelyét mutatjuk be az előhaszonbérleti jog érvényesítése kapcsán.

Azt az állattartót, aki a jogszabályban foglalt feltételeknek megfelel, a volt haszonbérlővel azonos ranghelyen illeti meg az előhaszonbérleti jog.

Ez a lehetőség csak a helyben lakó földműveseket vagy a helybeli illetőségű mezőgazdasági cégeket illeti meg. Feltétele, hogy legalább 3 éve állattartó telepet kell üzemeltetnie a föld fekvése szerinti településen és egyúttal meg kell lennie az előírt állatsűrűségnek is (az állatsűrűség minimumegységei az 57/2014. (IV. 30.) VM rendeletben találhatók).

szarvasmarha

Azt az állattartót, aki a jogszabályban foglalt feltételeknek megfelel, a volt haszonbérlővel azonos ranghelyen illeti meg az előhaszonbérleti jog – Fotó: Pixabay

Az, hogy milyen típusú területet tudunk így szerezni, függ a tartott állatfajtól is:

  • ló, szamár, öszvér, juh, kecske vagy méh állatfajok esetében rét, legelő (gyep), vagy fásított terület művelési ágú területre nyílik előhaszonbérleti jog,
  • a többi állatfaj esetében csak szántó területre áll fenn ez a ranghely.

Szarvasmarhatartás esetén nincs ilyen megkötés, akár szántóra, akár rét, legelő (gyep) vagy fásított területre is lehet tenni elfogadó nyilatkozatot ezzel a jogcímmel.

Takarmányvállalkozás

Szántó esetében viszont egy további feltételt is teljesíteni szükséges: takarmányvállalkozásnak is kell minősülni. Hogyan válhat valaki takarmányvállalkozássá?

A nyilvántartásba vételi kérelmet a járási hivatalhoz kell benyújtani. Egyszerűsített eljárás vonatkozik például arra, aki a takarmányt a saját állományának állítja elő vagy ha nem történik például gyógyszeres bekeverés az előállítás során.

A takarmányvállalkozások szabályait a 65/2012. (VII. 4.) VM rendelet határozza meg.

Az előhaszonbérleti jog gyakorlásakor nem kell külön igazolást benyújtani a takarmányvállalkozási státuszról, azt a földhivatal automatikusan figyelembe veszi.

Az a szabály nem változott, hogy a jogcímre továbbra is hivatkozni kell a szerződésben vagy az elfogadó nyilatkozatban, olvasható a MAGOSZ által kiadott tájékoztatóban.