Magyarország jelentős meggytermelői és termelői szervezetei tartottak tanácskozást 2022. május 31-én Újfehértón. Az egyeztetésen a hazai meggytermő terület 12%-át, a termésnek pedig közel 20%-át reprezentáló vállalkozások vettek részt a FruitVeB és az ÉKASZ képviselői mellett - írja a fruitveb.hu

meggy

A hazai meggytermés mindössze 60 ezer tonna körül alakult – fotó: pxfuel.com

Csökkent a termelői kedv

A hazai meggytermesztőknek az elmúlt években sok nehézséggel kellett szembenézniük. Az ideit megelőző három évben a gyümölcsültetvényeket most már egyre gyakrabban sújtó tavaszi fagykárok következtében a hazai meggytermés mindössze 60 ezer tonna körül alakult, pedig a terméspotenciál a 80 ezer tonna magasságában van.


Ezt tetézte még az is, hogy a 2018-2020. években a június extrém csapadékos volt  – a gyümölcs repedése, rothadása, felpuhulása révén – nagyon jelentős volt a minőségi veszteség. 2021-ben az aszály befolyásolta negatívan a gyümölcsméreteket:  a belföldi feldolgozóipari értékesíthetőséget és az exportlehetőségeket egyaránt rontotta az apró méret. Az elmúlt évek nehézségei jelentősen aláásták a termelői kedvet, ez pedig az ágazatban folyamatos feszültségek forrása.

Az idei meggyszezon sem indul zökkenőmentesen

Bár a meggytermesztő körzeteket a nagyobb fagykárok az idén elkerülték, de a várható termésben okoznak némi bizonytalanságot a mérsékeltebb április éjszakai lehűlések. Sokkal nagyobb gondot jelenthet a tartós szárazság.

A tavalyi év is rendkívül aszályos volt, de a tél és a tavasz folyamán sem enyhült a csapadékhiány. Az első érdemi esők április elején, a virágzás előtt megérkeztek, de  jelentősebb utánpótlás azóta nem érkezett. A terméskötődés – az Érdi bőtermő fajta kivételével – jónak bizonyult, elvileg a kötődött gyümölcs-darabszám alapján akár 20-30%-kal is jobb termés lehetne, mint a tavalyi 60 ezer tonna.

Gondot okozhat a gyümölcsök szüret előtti hullása

A gyümölcsméretek a tartós szárazság miatt az ilyenkor szokásostól egyelőre jelentősen elmaradnak. Ha nem érkezik jelentősebb csapadék a következő egy-másfél hétben (az előrejelzések alapján egyelőre nincs remény rá), megindulhat a gyümölcsök szüret előtti hullása.

Ez  a jelenlegi becslések alapján olyan mennyiségi veszteséget is okozhat, hogy újra az elmúlt három év 60 ezer tonnás termésszintjére eshetünk vissza. A betakarítható mennyiségnél lényegesebb kérdés az, hogy mennyi lesz a hűtő- és konzervipari feldolgozásra, valamint exportra alkalmas 18 mm-t meghaladó méretű meggy aránya.

meggy

Az elmúlt évek nehézségei jelentősen aláásták a termelői kedvet – fotó: pxfuel.com

Piaci árakkal kapcsolatos várakozások

Az elmúlt három év hűtő- és konzervipari meggy átlagára (a hazai feldolgozóba beszállított, I. osztályú meggy) nettó 200 Ft/kg magasságában alakult. Ezzel  a termelők már akkor sem voltak megelégedve. Az elmúlt években a meggy termelési költségei 40-50%-kal emelkedtek, ezért a termelők minimális elvárása az lenne, hogy az idei termelői árak is legalább ennyivel emelkedjenek.

Még ez is csak a költségnövekedés kompenzálására lenne elegendő, ezért a termelők állásfoglalása  alapján a nettó 0,90 €/kg-nak megfelelő ár lenne a legoptimálisabb ahhoz (belföldi feldolgozó üzembe beszállított, I. osztályú meggyre vetítve), hogy a termelői kedv és az alapanyag-ellátás biztonsága hosszabb távon fenntartható legyen.