Kezdetét vette a hazai feldolgozóipari meggy szezonja az Érdi bőtermő betakarításával. Az ország különböző részei között a betakarítás szempontjából közel egy hetes időeltérés van: míg Dél-Dunántúlon, Pest és Bács-Kiskun megyében néhány napon belül be is fejeződik az Érdi bőtermő betakarítása, addig az északi és észak-keleti termőtájakon komolyabb mennyiségekkel most kezdődik. Az Érdi bőtermő a hazai meggytermés 20-25%-át adja, így – a betakarítható mennyiségek alapján – jelenleg kb. a szezon 10-15%-a lehet mögöttünk - írja a fruitveb.hu meggypiaci hellyzetjelentésében.

meggy

A jó vagy elfogadható csapadékellátottságú területekhez a meggy termőterületeink mindössze negyede tartozik – fotó: pixabay.com

Az aszály miatt gyenge a termés és súlyos méretproblémák okoznak gondot

A fruitveb.hu három hete készített termésprognózisában úgy értékelte a helyzetet, hogy a várható hazai termés a csapadékviszonyok és az ezáltal meghatározott gyümölcsméretek függvénye lesz. Akkor - tekintettel a nagy  bizonytalanságnak -  csak széles intervallumban becsülték meg a várható termésmennyiséget, rosszabb esetben az elmúlt három év átlagának megfelelő 60 ezer tonna magasságában - akkor még úgy tünt, hogy ez jobb esetben ennél akár 20-30%-kal is magasabb lehet.

A szezon első hete után viszont egyre inkább körvonalazódik, hogy a pesszimista véglet, vagy akár az annál rosszabb szcenárió valósul meg.

csapadék

1. ábra: A sokéves átlagtól vett csapadékeltérés az elmúlt 90 napban – forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az ok nem más, mint a csapadékhiány

Az ok a jelentős csapadékhiányban rejlik, ami az ország nagy részén soha nem látott méreteket ölt és károkat okoz.  Jól mutatja a termelés gyakorlatában is érzékelt helyzetet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csapadékanomália térképe (1. ábra): míg Nyugat- és Dél-Dunántúlon megfelelő a csapadékellátottság, addig a Dunától keletre tetemes csapadékhiány uralkodik.

Mivel a jó vagy elfogadható csapadékellátottságú területekhez a meggy termőterületeink mindössze negyede tartozik (lásd 2. ábra), az ország meggyültetvényeinek ¾-ét (az északi, észak-keleti és középső országrészben) jelentős aszály sújtja. A relatíve száraz ősz és tél miatt a talaj mélyebb vízkészletei is kimerültek.

2. ábra: Magyarország meggyültetvényeinek megyénkénti eloszlása (hektár) – forrás: FruitVeB/Agroinform

A kilátások továbbra sem jók

A kilátások a következő egy hétben is rosszak: csapadék abszolút nem várható, viszont extrém UV-sugárzásra, 35-37 °C-os nappali kánikulára, és 20°C fok feletti éjszakai hőmérsékletekre kell számítani. Ilyen időjárási viszonyok mellett a gyümölcs növekedése leáll, szélsőséges esetben a meggy rásül a fára.

Az Érdi bőtermő esetében a gyümölcsméretek többségében elérik a feldolgozóipar által elvárt 18 mm-es átmérőt (kivéve a keleti országrészt, ahol vannak részleges méretgondok), ami annak köszönhető, hogy e fajtánál a tavaszi fagykárok miatt relatíve gyenge a termésterhelés, így a fák rossz csapadékellátottság mellett is kinevelték az elfogadható gyümölcsméretet.

Ezzel szemben a fürtös meggyeknél (Debreceni bőtermő, Újfehértói fürtös, Kántorjánosi, Petri, Éva), ami a magyar meggytermés kb. 60-70%-át adja és a meggybefőtt-gyártás alapját képezi - ketté szakad az ország: a Dunántúl nagyobb részén várhatóan megfelelőek lesznek a gyümölcsméretek, míg a Dunától keletre, azaz a termőterület ¾-én jelenleg elégtelen, 12-15 mm a jellemző gyümölcsméret. Az öntözött ültetvényekben szintén megfelelő gyümölcsméreteket tapasztalnak, azonban komoly hátrány, hogy ez csak a meggyültetvényeknek mindössze 10-15%-át jelenti.

Erősen lefelé kell korrigálni a prognózist

A rendkívül kedvezőtlen időjárási körülmények miatt ezért a korábbi prognózis alsó határára, 60 ezer tonna körülire kell módosítani az előrejelzést azzal a kitétellel, hogy a fán lévő abszolút mennyiségnél sokkal fontosabb kérdés, hogy ebből mennyi fogja elérni a feldolgozóipar által megkövetelt 18 mm-es méretet.

A meggy várható méretére vonatkozó prognózis nagy bizonytalansággal terhelt, valószínű, hogy a hűtő- és konzervipar potenciális alapanyag-bázisát adó Érdi bőtermő és fürtös meggyfajták együttes termésének 20-40%-a nem fogja elérni a betakarításig a 18 mm-es méretet, így a feldolgozóipari és a  frisspiaci felhasználásra is alkalmatlan lesz.

Mivel az „apró" meggynek rossz a lékihozatala, így a léipar sem tudja hasznosítani, ráadásul a léipar felvevő kapacitása is csak 8,0 ezer tonna. Ekkora mennyiséggel a pálinkaipar sem tud mit kezdeni. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 10-16 ezer tonna meggy értékesíthetetlenné válik. Nem zárható ki az sem, hogy a főszezonban (ami július 05-15. közötti időszakra esik) a minőségi meggyből hiány fog fellépni a piacon és  további negatív korrekció válik szükségessé a termésprognózisban.

Méltánytalanok az árak

meggy ára a szezon első hetében kedvezőtlenül, a várakozások alatt alakult. A magyar meggytermelők minimális árelvárása nettó 280-300 Ft/kg lett volna, ezzel szemben a nettó 250 Ft/kg körüli nyitó árak (belföldi feldolgozóba beszállított, I. osztályú, hűtő-és konzervipari alapanyag meggyre vetítve) néhány nap elteltével 220 Ft/kg-ra estek vissza.

A piac rendkívüli óvatosságára utal, hogy a hazai kb. 60 millió üveges meggybefőtt-gyártással szemben – eddig mindössze 5-6 millió üvegre történtek kötések, ami  tovább fokozza a bizonytalanságot. Ennek eredményeképpen eddig mind a késztermék, mind az alapanyag árában méltánytalan árak alakultak ki.

meggy

A meggy ára a szezon első hetében kedvezőtlenül, a várakozások alatt alakult – fotó: pixabay.com

Elkeseredettek a termelők

Sajnos megállapítható, hogy az elmúlt évtized talán legnehezebb meggyszezonja elé nézünk. Az óriási aszály miatt  a meggytermésünk több tíz százaléka méret alatti marad, értékesíthetetlenné válik, tetemes terméskieséseket és gazdasági károkat okozva a termelőknek.

Kedvezőtlenül alakulnak az árviszonyok is - a termékpálya valamennyi magyar szereplője veszteségeket szenved el. Megoldást az jelenthet, ha a meggybefőtt-kötések az eddig kialakulóban lévőnél jóval magasabb árszinten fognak bekövetkezni, amivel minden piaci szereplő életben tud maradni.