Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport a Copa-Cogeca partnerségében indított kampányának keretében újabb kommunikációs anyagot tett közzé, melyben a takarmány-adalékanyagok fenntartható állattenyésztésben, valamint az állategészségügyben és az állatjólétben betöltött szerepére és jelentőségére hívja fel a figyelmet – írja a nak.hu a tájékoztatójában

sertés

A takarmány-adalékanyagok amellett, hogy értékes tápanyagokat jelentenek az állatok számára, még fontos szerepet játszanak az egészségük, jólététük megőrzésében és javításában is – fotó: unsplash.com

A takarmány-adalékanyagoknak számos előnyös funkciójuk van

A takarmány-adalékanyagok olyan összetevők, amelyeket a takarmányokhoz nagyon kis mennyiségben (mg/kg) adnak hozzá annak elérése érdekében, hogy azok bizonyos élettanilag lényeges funkciókat töltsenek be. Ezen összetevők egy része esszenciális, azaz az állatok nem képesek saját maguk szintetizálni, így ezen létfontosságú anyagokból – amennyiben azokat nem pótolnánk a takarmányozással – az állatok hiányt szenvednének. Ilyenek például bizonyos vitaminok, karotinoidok, aminosavak (a fehérjék alkotórészei), sók és ásványi anyagok.

A takarmány-adalékanyagok a takarmányok tulajdonságait is javíthatják azáltal, hogy növelik tápértéküket, javítják ízüket és textúrájukat, valamint segítenek megőrizni minőségüket, frissességüket és egészségességüket.

A takarmány-adalékanyagok amellett, hogy értékes tápanyagokat jelentenek az állatok számára, még fontos szerepet játszanak az egészségük, jólététük megőrzésében és javításában is. Vannak olyan összetevők, mint például az aromák és színezékek, amelyek serkenthetik az állatok étvágyát, ami kiemelt jelentőségű lehet egyes szenzitív periódusokban, például az elválasztás során. A probiotikumok segítenek a bélflóra egyensúlyának fenntartásában (mint az emberek esetében is), ami bizonyítottan erősíti az állatok immunrendszerét. Összességében a takarmány-adalékanyagok alkalmazása fokozza az állatok ellenállóképességét, javítja az egészségi állapotukat és csökkenti a megbetegedések kialakulásának kockázatát.

tyúkok

A takarmány-adalékanyagok alkalmazása fokozza az állatok ellenállóképességét, javítja az egészségi állapotukat és csökkenti a megbetegedések kialakulásának kockázatát – fotó: unsplash.com

A takarmány kezelhetőségét is javítják

A takarmány-adalékanyagok javíthatják a takarmány kezelhetőségét és/vagy higiéniai jellemzőit is. A minőségi végtermék előállításnak egyik legfontosabb feltétele a takarmány minőségének és tápértékének megőrzése, mert csak ezzel biztosítható a haszonállatok biztonságos, tápláló, egészséges takarmányozása, valamint az egészséges és biztonságos élelmiszer-előállítás.

Napjainkban már egyre inkább elismerik a takarmány-adalékanyagoknak az állattenyésztés fenntarthatóságának javításában betöltött jelentőségét, mivel azok csökkenthetik a környezeti terhelést, beleértve az üvegházhatású gázok és a foszfor kibocsátását

– írja a nak.hu

Az EU-ban egy adott összetevő takarmány-adalékanyagként történő engedélyezését nagyon alapos ellenőrzés előzi meg. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által végzett átfogó értékelések biztosítják, hogy az adalékanyagok az állatoknak, a takarmány kezelőinek, az állati termékeket fogyasztóknak, valamint a környezetnek is biztonságosak legyenek.

szarvasmarha

A probiotikumok segítenek a bélflóra egyensúlyának fenntartásában (mint az emberek esetében is), ami bizonyítottan erősíti az állatok immunrendszerét – fotó: unsplash.com

Milyen következményekkel járna a takarmány-adalékanyagok használatának mellőzése?

A takarmány-adalékanyagok használatának mellőzése az állatokra, a környezetre és az állati termékek fogyasztóira nézve egyaránt negatív hatásokkal járna, mert a kielégítő tápanyagösszetétel és beltartalmi érték, valamint a magas szintű állategészségügyi és -jóléti feltételek biztosításához még több összetevőt kellene felhasználni.

Ehhez lényegesen több termőföld, víz és energia felhasználására lenne szükség, ami jócskán megnövelné az állattenyésztéshez kapcsolódó környezeti lábnyomot.

A fenntartható gazdálkodáshoz olyan takarmány-adalékanyagokra van szükség, amelyekkel:

  • javítható az állatok emésztésének, valamint a takarmány hasznosításának hatékonysága,
  • javul az állattartás és az állati termék-előállítás termőföld, víz- és energia felhasználása
  • jobb higiéniai jellemzőket (egészségességet) tudunk fenntartani
  • hatékonyabban tudjuk megőrizni a takarmányok minőségét és biztonságát, illetve optimalizálni tudjuk a tápanyagtartalmát.

A takarmány-adalékanyagok elengedhetetlenek az állatok funkcionális és táplálkozási igényeinek kielégítéséhez, valamint egészségük és jólétük fenntartásához – fogalmaz a nak.hu

A FEFANA rövid, angol nyelvű animációs videói elmagyarázzák a speciális takarmány-összetevők állatjólétben, a fenntartható állattenyésztésben és az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelemben betöltött jelentőségét.