A rendelet szerint

"(2) A 2022. október 31. napját megelőzően tett igénybejelentések alapján megvalósított háztartási méretű kiserőművek a közcélú hálózatra feltáplálhatnak."

Vagyis a határidő 2022. október 30 vasárnap 23:59 perc 59 mp! Nem hétfő!

Tehát nagyon fontos, hogy ha valaki nem szeretne több millió forintot elbukni az ingatlana lehetséges értékéből, akkor időben intézkedjen az engedélyek beszerzésére. Erre több lehetősége is van, a mai napon még intézheti saját maga is a 38 lépéses folyamatot, vagy megbízhat egy céget, ami leegyszerűsíti mindezt. Az Eusolar cég például azt ígéri, hogy jelképes, 990 forintos összegért még időben beadja a kérelmet.

A hálózati betáplálás során a saját napelemekkel megtermelt áramot be tudjuk táplálni a hálózatba, és később ezt ingyenesen visszakaphatjuk.

A hálózati betáplálás során a saját napelemekkel megtermelt áramot be tudjuk táplálni a hálózatba, és később ezt ingyenesen visszakaphatjuk. Kép: Unsplash

Korlátozott hálózati kapacitás

Magyarország elektromos hálózata sajnos csak korlátozott számban képes fogadni a napelemrendszerek terjedését, terhelését. Éppen ezért érdemes minél előbb lefoglalni a kapacitást az ingatlanunkra, hiszen ezzel nem csak a nemsokára bekövetkezendő kapacitás zárást előzhetjük meg, de egyben ingatlanunk is valószínűleg több millióval értékesebb lesz!

Már csak egyetlen munkanap áll rendelkezésünkre jelezni az energia szolgáltatónknál a napelemes rendszer telepítésére vonatkozó igényünket: a mai, azaz a pénteki! A napelemes szolgáltató cégek online felületeinek segítségével ez az ablak vasárnap éjfélig nyitva maradhat.

A magyar kormány két hete tett olyan bejelentést. hogy felfüggesztik az új telepítésű lakossági napelemes rendszerek hálózati csatlakozásának lehetőségét hivatkozva a fentebb is említett elektromos hálózati szűk és időjárásfüggő kapacitásra.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jelentős pluszberuházásra, akkumulátoros kapacitás beépítésére is szüksége lesz azoknak, akik most kifutottak a határidőből.

A HVG-nek nyilatkozott Petre András, az EU Solar ügyvezetője, aki kifejezte reményét, hogy a szolgáltatók befogadják az utolsó percekben beérkező igényeket. A korábbi tapasztalatok alapján az elutasítási arány 2,8 százalékos.

Aki kiesik a nullszaldós elszámolásból, az gyakorlatilag már nem adhatja el a feleslegesen megtermelt (saját maga által fel nem használt) elektromos energiáját az energiaszolgáltatóknak, hanem kénytelen drága akkumulátortelepeket vásárolni, hogy eltárolja az így keletkező energiát.

Már csak egyetlen munkanap áll rendelkezésünkre jelezni az energia szolgáltatónknál a napelemes rendszer telepítésére vonatkozó igényünket.

Már csak egyetlen munkanap áll rendelkezésünkre jelezni az energia szolgáltatónknál a napelemes rendszer telepítésére vonatkozó igényünket. Kép: Unsplash

Siker esetén

Arra is érdemes odafigyelni, hogy az MVM-nél az igénybejelentés és jóváhagyás után egy év áll rendelkezésre a megvalósításra. Az E.On vállalatnál ugyanez az időkeret már csupán 3 hónap!

A hálózati betáplálás során a saját napelemekkel megtermelt áramot be tudjuk táplálni a hálózatba, és később ezt ingyenesen visszakaphatjuk, akár éjszaka vagy a kevesebb napfénnyel járó téli napokon. Így jelentősen csökkenthető az áramszámla.

Az említett akkumulátoros tárolás a napelemes rendszer kiépítésének költségét másfélszeresen is felülmúlhatja, és jellemzően csak rövid távú megoldást jelent, napi szinten tudja kiegyenlíteni a termelés és az esti felhasználás közötti eltéréseket.

(Forrás: HVG, Eusolar)