A spanyol kormány segítséget kíván nyújtani az ország agrártermelői számára a drasztikusan emelkedő költségek kompenzálására – olvashatjuk a bauernzeitung.at hírportálon.

Traktor a szántóföldön

Spanyolországban a mezőgazdasági átlagjövedelem az előző évihez képest 8,7 százalékkal csökkent – fotó: pixabay.com

80 százalékkal emelkedett a műtrágyák ára

Az orosz–ukrán háború kitörése óta ugyanis a műtrágyák ára átlagosan 80 százalékkal emelkedett, és ennek, valamint az energiaárak emelkedésének hatására a mezőgazdasági termékek előállítási költsége 29 százalékkal szökött feljebb az országban.

Ennek következtében a mezőgazdasági átlagjövedelem az előző évihez képest 8,7 százalékkal csökkent, miközben a termelési érték 63,77 milliárd eurós rekordértékre emelkedett.

traktorok

A dízel üzemanyag vásárlásához pedig az agrárminisztérium vásárlási- és adókedvezményt biztosít – fotó: pixabay.com

A termelők mintegy 20 százalékos kedvezményt kaphatnak a műtrágyák és üzemanyagok vásárlására

A spanyol termelői szövetségek szerint a termelők a megnövekedett költségeket nem tudják áthárítani a fogyasztókra, és ez alapvető veszélyt jelent a gazdálkodás jövedelmezőségére. Ezért a kormány a trágyázás támogatására fizetendő direkt támogatásokra 300 millió euró keretösszeget különített el, és bizonyos összeget már az elmúlt évben ki is fizetett erre a célra.

A  tervek szerint a termelők mintegy 20 százalékos kedvezményt kaphatnak a műtrágyák és üzemanyagok vásárlására. Ezen túlmenően a növénytermesztő gazdák maximum 300 hektár területre, az öntözött földekre 55, az öntözetlenekre 22 euró támogatáshoz juthatnak hektáronként, a dízel üzemanyag vásárlásához pedig az agrárminisztérium vásárlási- és adókedvezményt biztosít. A támogatások részleteit a következő hetekben dolgozzák ki.

Az Asaja termelői szövetség örömmel fogadta a meghirdetett támogatásokat, szerinte azonban azok nem lesznek képesek teljes mértékben kompenzálni a költségek emelkedését és a jövedelmezőség ezzel összefüggő romlását.