Technológiai modernizáció zajlik a magyar mezőgazdaságban, ezt bizonyítja, hogy évek óta dinamikusan nő a magyarországi mezőgazdasági gépek értékesítése – mondta az agrárminiszter a 41. AGROmashEXPO és Agrárgép Show kiállítás megnyitóján szerdán Budapesten a Hungexpon.

Nagy István agrárminiszter beszédet mond a 41. AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállítás megnyitóján a budapesti Hungexpón 2023. január 25-én

Nagy István agrárminiszter beszédet mond a 41. AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállítás megnyitóján a budapesti Hungexpón 2023. január 25-én – Fotó: MTI/Illyés Tibor

Nagy István kiemelte, 2021-ben átlépte a 300 milliárd forintot a mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalma. A növekedés 2022-ben is folytatódott: csak új mezőgazdasági gépekre és eszközökre a gazdálkodók tavaly az év első kilenc hónapjában 269 milliárd forintot költöttek.

Nagy István agrárminiszter a 41. AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon a budapesti Hungexpón

Nagy István agrárminiszter a 41. AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon a budapesti Hungexpón – Fotó: MTI/Illyés Tibor

A miniszter kitért azokra a kormányzati döntésekre is, amelyek 2023-ra nézve komoly segítséget jelentenek a magyar gazdálkodóknak. Példaként említette a kizárólag a mezőgazdaság számára biztosított hitelmoratórium lehetőségét, a 2022 utolsó három hónapjában kifizetett több mint 320 milliárd forint jövedelempótló agrártámogatást, és az idei évre tervezett 1400 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatás kifizetésének a lehetőségét is.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy tavaly novemberben az Európai Bizottság elfogadta Magyarországnak a Közös Agrárpolitikához (KAP) kapcsolódó stratégiai tervét, amely történelmi lehetőség a magyar vidék és az egész agrárium számára. Az uniós források kiemelkedő, 80 százalékos nemzeti költségvetési hozzájárulással együtt minden eddiginél nagyobb segítséget jelentenek a gazdálkodók és az élelmiszerfeldolgozók számára. A stratégiai terv 2485 milliárd forint közvetlen és ágazati agrártámogatás, valamint 2891 milliárd forint vidékfejlesztési forrás felhasználási feltételeit tartalmazza. Ez utóbbinak több mint felét gazdasági fejlesztésre fordítják, így meghatározó lesz a hatékonyságot, versenyképességet növelő beruházások támogatása, ezen belül pedig a digitális technológiákra átállás ösztönzése.

Hozzátette, továbbra is fenntartják az agrárvállalkozások energetikai célú fejlesztésének kiemelt támogatását. A cél a mezőgazdasági üzemek energia önellátásának növelése, az energiahatékonyság javítása és a megújuló energiaforrások felhasználásának támogatása.

"A közép- és hosszú távú versenyben maradáshoz a jelenlegi rendkívüli körülmények között is nélkülözhetetlen az, hogy előre meneküljünk, és  modernizáljuk az ágazatot" – fogalmazott Nagy István.

A 41. AGROmashEXPO és AgrárgépShow

A 41. AGROmashEXPO és AgrárgépShow – Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója elmondta, az AGROmashEXPO és Agrárgép Show kiállítás Magyarország legjelentősebb agrárgépipari rendezvénye, az idén 7 pavilonban csaknem 300 kiállító várja a látogatókat.

Várunk egy kávéra!

Csütörtökön 14 órától várunk a Mi terem a neten? agrármarketing konferenciánkon, a B pavilonban, ahol többek között a mesterséges intelligencia felhasználásának lehetőségei is a témák között lesz.

Pénteken pedig jön a PREGA AgrobotShow: 14 órától a B pavilon színpadát ellepik a robotok, drónok, önműködő munkagépek.

Az Agroinform.hu az AGROmashEXPO hivatalos médiapartnerere.

AGROmashEXPO 2023
A magyar agrárgazdaság legjelentősebb szakmai rendezvénye!

2023. január 25-28.
HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ

Részletes program és további információk: agromashexpo.hu