Ideges piacok

Az EU határidős piaci kereskedelmében szaporodnak a pozíciózárások, azaz aktívan árulják a határidős repce ügyleteket, amivel Németország azon szándékára reagál a piac, hogy felhagyjanak a mezőgazdasági növényekből előállított bioüzemanyagok gyártásával. Németország vitán felül a legnagyobb bioüzemanyag-termelő és -exportőr, de 2023 óta betiltották a pálmaolaj felhasználását a bioüzemanyag-gyártásban, és most 2030-ig fokozatosan ki akarják vonni a növényi alapú bioüzemanyagokat a piacról.

A javaslat az Orosz Föderáció Ukrajna ellen indított háborúja miatt megemelkedett költségek és ellátási instabilitás közepette látott napvilágot, és úgy is magyarázzák, mint a német kormánynak az  üvegházhatásúgáz-kibocsátás meghatározott mutatóinak elérésére tett kísérletét, de ezt a graintrade.com.ua publicisztikája vitatja.

Általánosságban elmondható, hogy a bioüzemanyagokat azért vezették be, hogy csökkentsék a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását a klímaváltozás hatásainak lassítása érdekében.

A mezőgazdasági növények bioüzemanyag-előállításban való felhasználásának csökkentésére irányuló törekvés a megfelelő mennyiségű szárazanyag előállításához szükséges földterületekhez, termesztett növényekhez és vízhez kapcsolódik.

Az EU határidős piaci kereskedelmében szaporodnak a pozíciózárások, azaz aktívan árulják a határidős repce ügyleteket.

Az EU határidős piaci kereskedelmében szaporodnak a pozíciózárások, azaz aktívan árulják a határidős repce ügyleteket. Kép: Pexels

Zuhanó repceárak

Németország egyébiránt nem pusztán a bioüzemanyagok fokozatos kivonását javasolja, hanem inkább az olyan alternatív nyersanyagokkal történő helyettesítést, mint például a használt étolaj, a hulladék- és állati zsírok. A javaslatot még nem terjesztették az ország parlamentje elé, így még ha elfogadják is, a végrehajtása eltarthat egy ideig. A németországi hírek szerint a februári repce határidős jegyzése a párizsi tőzsdén 5,6 százalékkal esett a múlt hét eleje óta, 536,75 €/tonnára (208 ezer forint/tonna), ami -3,7 százalékos csökkenés a hónapra, és -9 százalékos az évre vetítve.

Január eleje óta a repceárak amúgy is esnek az alacsonyabb növényi olajárak és az Ausztráliából származó megnövekedett szállítások miatt, ahol idén rekordmértékű repcetermés betakarítása várható.

A piacon az Orosz Föderáció rekord repcetermése is ott van, amely 55 százalékkal haladta meg a 2021-es értéket, és elérte a 4,6 millió tonnát. Ez lehetővé tette az ország számára, hogy 2022-ben történelmi maximumként 969 000 tonna repceolajat exportáljanak, amelynek 69 százalékát Kína, 10 százalékát Lettország, 7 százalékát pedig Litvánia vásárolta meg.

Január eleje óta a repceárak amúgy is esnek az alacsonyabb növényi olajárak és az Ausztráliából származó megnövekedett szállítások miatt.

Január eleje óta a repceárak amúgy is esnek az alacsonyabb növényi olajárak és az Ausztráliából származó megnövekedett szállítások miatt. Kép: Pexels

Tengerentúli számok

A márciusi repce határidős jegyzése a winnipegi tőzsdén a héten 1,6 százalékponttal 827 kanadai dollár/tonnára esett ami nagyjából a tavalyi szintnek felel meg. Ezt az árat főképp az amerikai biodízel-gyártók repceolaj iránti kereslete támasztja meg.

Ukrajnában is csökkennek a repce keresleti árai, és januárban Lengyelországban, Csehországban és Németországban 60-80 €/tonnával (23-31 ezer forint/tonna) 490-530 €/tonnára (190-206 ezer forint/tonna) estek.

A csapadék mennyiségének növekedése Argentínában csökkenti a szójabab iránti spekulatív keresletet, és az olajos magvak világpiaci kínálatának növekedése sem teszi lehetővé a repce árának emelkedését a közeljövőben.

(Forrás: graintrade.com.ua)