A fejlett országok – köztük Németország – húsfogyasztása hosszabb idő óta csökkenő tendenciát mutat. Jelenleg egy átlagos német polgár évente 52 kg húst fogyasztott tavaly, ami 4,2 kg-mal kevesebb az egy évvel korábbi, és közel 40,0 kg-mal a harminc évvel korábbi mennyiségnél – írja a A just-food.com, angol nyelvű hírportál értékelése szerint.

Mint írják, 2022-ben az előző évihez képest a sertéshús fogyasztása 9,8, a marhahúsé 8,2, a baromfié viszont csak 2,9%-kal csökkent az országban. A tudatos táplálkozás előtérbe kerülésével egész Európa fokozatosan rájön arra, hogy a nagy mennyiségű húsfogyasztás nem feltétlenül a társadalmi jólét legfontosabb fokmérője, sőt káros is lehet az egészségre, és a környezetvédők egy része kifejezetten a hústermelést, illetve fogyasztást teszi felelőssé az üvegházhatású gázok kibocsátásáért és a globális felmelegedésért.

Németországban csökken, Magyarországon nő az egy főre jutó húsfogyasztás

Németországban csökken, Magyarországon nő az egy főre jutó húsfogyasztás – Fotó: Pixabay

Mindez természetesen a német hústermelés csökkenésére, végső soron pedig a húsipari foglalkoztatás alakulására is visszahat, mivel az országban előállított mennyiség már 116%-os (bár baromfihúsból csak 97,4%-os) önellátottsági szintet képes biztosítani, az export pedig (Kína, mint legnagyobb vásárló önellátásának növekedésével) enyhén csökkenő tendenciát mutat. Ennek megfelelően, a Tönnies, húsipari óriáscég – több európai nagyvállalathoz hasonlóan – az elmúlt évben mintegy 500-600 fővel csökkentette dolgozói létszámát.

A KSH adatai alapján a Magyarországon az átlagos húsfogyasztás 2020-ban 68,6 kg/fő volt, ami növekedést mutat a 2010-es 53,1 kg/fő-höz képest. A növekedő húsfogyasztás azonban nemcsak 10 éves távlatban figyelhető meg, hanem évről évre is. Ezen időszak alatt a baromfihús fogyasztása 53 százalékkal nőtt, a sertéshúsé pedig 22 százalékkal. A marha és borjúhús egy főre jutó fogyasztása szintén 22 százalékkal növekedett.