Előzd meg a kombájntüzet! Mutatjuk, mire kell figyelni
A betakarítás megkezdése mindig ünnep a gazdálkodónak. Azonban szörnyű károkat okozhat egy-egy apró szikra, amely lángokká hízva felemészti a terményt és a gépeket. Az üzemeltetőnek a betakarítás megkezdése előtt el kell végeznie a gépek tűzvédelmi felülvizsgálatát.

kombájn

Mindennap tisztítsd meg a gépet! – fotó: Pixabay

Aktuális tanácsok a Fliegltől: így vészeld át a "nagy áremelések" korszakát (PR-cikk)
Interjút készítettünk Ackermann Tamással, a Fliegl Abda Kft. cégvezetőjével, és arra kértük a szakembert, hogy adjon néhány aktuális tippet a gépberuházás előtt álló gazdálkodóknak a jelenlegi piaci helyzet tükrében.

Két óriásvállalat, növekvő drónpiac és az első betakarítódrón
Villámgyorsan nő a mezőgazdasági drónok piaca: a legérdekesebb fejlesztések közül válogattunk.

drón

Az XAG idén dobta piacra új mezőgazdasági drónjait, a V50-et (képünkön) és a P100-at. A fejlettebb SuperX 4 Pro repülésvezérlő rendszerrel az XAG P100 és V50 stabil, nagy pontosságú műveleteket tud biztosítani a gazdaságok körül, még gyenge internetes infrastruktúra mellett is – fotó: XAG

Csuklós dömper üzemanyagcellával – úttörő kezdeményezés a Volvo CE-nél
A Volvo CE bemutatta a világ első üzemanyagcellás csuklós dömperének prototípusát. S egyúttal kezdetét vették a tartós gyakorlati tesztek is, annak eredményei rávilágítanak a hidrogén és az üzemanyagcellák nyújtotta lehetőségekre, és alapot adnak a Volvo CE jövőbeli termékfejlesztési programjaihoz. Minden bizonnyal előbb-utóbb eljön az idő, amikor mezőgazdasági vagy erdészeti gépekben látható viszont az üzemanyagcellás meghajtás.

Volvo

A Volvo HX04 egy 2018-2022 között futó kutatási projekt eredménye – fotó: www.volvoce.com

Drónok a mezőgazdaságban: monitoring és légi kijuttatás
Alkalmazásukkal drasztikusan csökkenthető a különféle növényvédő szerek és műtrágyák mennyisége s a meglévő gépek üzemanyag-felhasználása is.

A legújabb műtrágyázó pótkocsi a tengerentúlról – Loftness FB1230
Első ránézésre ugyanolyan, mint a többi, de tipikusan amerikai: a lehető legegyszerűbb műszaki megoldásokkal már a precíziós gazdálkodás elvárásainak is megfelel.

A Tempo teljesítményben verhetetlen! – gazdainterjú (PR-cikk)
A kötött, középkötött talajtól egészen a barna homoktalajokig szinte minden talajadottság megtalálható ebben a gazdaságban. A legtöbb gondot mégis a szárazság okozza.

Mutatjuk, milyen pótkocsik közül válogathatsz – újdonságok és jól bevált darabok
Milyen pótkocsit ajánlanak a szakértők a gazdálkodóknak? Mely típusokra és várhatóan mennyi időt kell várni? Mely darabokat tudják jelenleg készletről is biztosítani a gépkereskedők?

pótkocsi

T680 – fotó: Dorker Kft.

Lássuk, kik nyerték a permeteződrónt és az egyéb értékes nyereményeket! Videó! (PR-cikk)
A Bodrogközi Nonprofit Kölcsönös Növénybiztosító Egyesületnél és a Bodrogközi Kertészeti Nonprofit Kölcsönös Növénybiztosító Egyesületnél növénybiztosítás kötésével vehettek részt a nyereményjátékban azok a gazdálkodók, akik közül nemrég kisorsolták a legszerencsésebbeket.

Motoros talicska és motorizált kézikocsik: az anyagmozgatás új eszközei
Mi a megoldás, ha nehéz tolni a talicskát, mert megsüllyed, vagy nem lehet rárakodni, amit szeretnénk, a teknő formája miatt?

Traktoreladások: így alakultak a számok az első félévben – nagyok a különbségek tavalyhoz képest
Megjelent a DATAHOUSE friss statisztikája az június havi traktoreladásokról. A júniusi adatok a Magyarországon elsőként forgalomba helyezett traktorok darabszámát illetően azt tükrözik, hogy az eladási számok tovább emelkednek a korábbi évek hasonló időszakához képest.

traktor

A júniusi eredmények jól láthatóan meghaladják a 2021-es és 2020-as év júniusi eladási adatait – fotó: pixabay.com

Mobilizálható villanypásztor – megoldás vagy csak kísérlet?
Régi, közismert tény, hogy mennyi idő és munka az állattartásra szakosodott gazdák legelőit övező kerítések, villanypásztorok karbantartása, javítása, szükség esetén áthelyezése, vagy a bekerített területek kapuinak nyitása-zárása személyes jelenlétet igényel. Most a közismert angol Lely cég igyekszik a tematikus legeltetés problematikájára is megoldást találni.

7 permetező drón megkapta a típusminősítést Magyarországon!
A MATE által lefolytatott típusminősítési eljárás után a 2022. június 29-én kiadott Forgalomba Hozatalra Engedélyezett Növényvédelmi Gépek Jegyzéke alapján a következő hét permetező drón kapta meg a típusminősítést.

Traktorpremier! Bemutatkozik a New Holland teljesen új, szűkített nyomtávú erőgépszériája (PR-cikk)
A New Holland ültetvényes, szűkített nyomtávú erőgépek nagy népszerűségnek örvendenek a hazai ültetvényes- és szőlősgazdák körében is.