A tavaszi vetések a szokatlanul hideg tavaszi időjárás miatt később kezdődtek és elhúzódnak. Ez a kukorica fejlődési dinamikáját is 2-3 héttel eltolhatja, ami azt jelenti, hogy a virágzás már beleeshet a nagyon meleg nyári időszakba, ami nem kedvez a megtermékenyülésnek. Ezen okok miatt érdemes a kukorica növekedését meggyorsítani, felpörgetni, hogy behozza ezt a késést, gyorsabban fejlődjön és a virágzás még a nyári meleg előtt megtörténjen.

Ennek a műveletnek a hatásos eszköze lehet az Amalgerol® vagy az Amalgerol® Essence. Amennyiben látjuk, hogy a kikelt tavaszi növényeink fejlődése lassú, vontatott, az Amalgerol® 3 l/ha vagy az Amalgerol® Essence 1,5 l/ha dózisának kipermetezésével gyorsíthatjuk fejlődésüket. Ekkor nem csak a levélfelület növekszik, de a gyökér is erőteljesebben fejlődik.

gyomirtó fitotoxicitás kukoricában

Gyomirtó fitotoxicitás kukoricában – fotó: Hechta Kft.

Az Amalgerol® 3 l/ha dózisa valamely olyan nitrogéntartalmú levéltrágyával együtt kijuttatva, ami nem perzseli a növényeket, sokat segíthet a növények fejlődésének fokozásában és az esetlegesen fellépő csapadékhiányos időszakokat is jobban átvészelik a növények. Ezekből a nitrogéntartalmú levéltrágyákból (Azospeed, Lovospeed, Nitrospeed, Plantal Top N, stb.) 15-20 litert kijuttatva hektáronként, Amalgerol®-lal kombinációban egy erőteljes tápanyag-kondicionáló szer keveréket kapunk, amely gyorsítja a növények fejlődését és segíti a növényeket stresszes állapotok leküzdésében.

Amalgerol kukoricában, Éles András

A napraforgó növények az egyenetlen kelés következtében különböző fejlettségűek lehetnek. Az egyenetlen kelés miatt a virágzás is elhúzódhat, a területen a növények egy része még javában virágzik, míg a többiek már beértek. A meglepetés a betakarításkor következhet, mivel a későn virágzó növények még nem értek be és így a termésüket sem lehet betakarítani. A termésátlagokon így látszik az egyenetlen kelés közvetett hatása.

Az Amalgerol® korai használatával a heterogén, különböző fejlettségű növények közötti különbségek csökkenthetők, az állomány egyöntetűbb lesz. Amennyiben látjuk, hogy a kikelt tavaszi növényeink fejlődése lassú, vontatott, az Amalgerol® 3 l/ha dózisának kipermetezésével gyorsíthatjuk fejlődésüket.

Amalgerol hatása napraforgóban gyomirtó fitotoxicitás esetén Deilinger Dávid

A tavaszi permetezések során jelentkezik a legtöbb vegyszer felverődésből, elsodródásból jelentkező stressz a növényeken. A napraforgó különösen érzékeny a gyomirtó szerekre. Ezeket a tüneteket az időjárás okozta behatások (hideg, szárazság) még jobban felerősítik.

gyomirtó szer fitotoxikus tünetek napraforgóban

Gyomirtó szer fitotoxikus tünetek napraforgóban – fotó: Hechta Kft.

Általában napraforgóban az imazamox hatóanyag használata után jelentkeznek jellegzetes, sárgulásos tünetek, amelyek megszüntetésére jó eszköz az Amalgerol®. Ebben a hónapban van a permetezések munkacsúcsa és sok esetben nem sikerül rendesen kimosni a permetező tartályt, miközben egyik kultúrából a másikba állunk át. Ez bizony meglátszik a kezelt kultúrákon is és ez is egy stresszfaktor a növények számára.

Dikamba napraforgó

Dikamba gyomirtó szer hatása a napraforgóra – fotó: Hechta Kft.

Az Amalgerol® és az Amalgerol® Essence az Agrár-ökológiai Programban használható készítmények, alkalmazásuk a programban 1 pontot jelent.

Elérhetőségeink

Weblap: www.hechta.hu

Területi szaktanácsadók:

  • Kruczler Veronika – Vas, Zala, Somogy vármegyék Tel.: 06 20 349 9266 ,
  • Mocskonyi Róbert – Győr-Sopron-Moson, Veszprém, Komárom-Esztergom vármegyék Tel.: 06 20 515 5222
  • Szegedi Márton Béla – Fejér, Pest, Nógrád vármegyék Tel.: 06 20 515 1154 ,
  • Gyöngyösi Zsolt – Tolna, Baranya, Bács-Kiskun vármegyék Tel.: 06 30 239 1911 ,
  • Tamasi József Zsolt – Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád vármegyék Tel.: 06 20 281 4099 ,
  • Hacskó Gergő – Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék Tel.: 06 20 512 5355 ,
  • Tóth Balázs – Hajdú-Bihar, Békés vármegyék Tel.: 06 20 425 0842
hechta