A mák szó hallatán mindenkinek azonnal a karácsonyi mákos bejgli, az illatozó mákos búrkifli vagy a mákos tészta jut eszébe. Ízek és érzések, amelyeket gyakran a nagyszüleinkhez, az ünnephez vagy egy kellemes vasárnapi ebédhez társítunk. A mák legnagyobb ereje azonban nemcsak a gasztronómiai képességeiben lakozik, hanem a gyógyító tulajdonságaiban. De mitől is nevezhető gyógynövénynek a mák, és miként hasznosíthatjuk kivételes erejét? Tarts velünk és kiderül!

A mák története

Ez a Közép-Ázsiából származó növény, mára már az egész világot meghódította. Története a Kr. e. 4000-ig nyúlik vissza, ahol a korabeli sumér rajzokon már felismerhetőek az őt ábrázoló motívumok. A termékenységi rituálékat ábrázoló sumér faragványokon gyakran ábrázoltak mákgubót a királyok vagy gyógyítók kezében. Mivel ezeken a képeken a mákot a boldogsággal együtt ábrázolták, a történészek ebből arra következtettek, hogy már akkor is ismerték az ópiumot (a mák egy lehetséges felhasználási formáját).

A mákot Hippokratész is említi: a régi görögök és rómaiak a mák magvait vízzel keverve itták, fájdalomcsillapító, nyugtató és bódító nedűként. A görög mitológiában a mák Adonisz könnyeiből született, akkor, amikor az megsiratta elveszett szerelmét. Nagy Sándor hódításai révén eljutott egészen Indiáig, majd az első századtól kezdve egyre gyakrabban gyógyítottak mákból készített készítményekkel hasmenéses betegeket is.

mák

Magas rosttartalmánál fogva támogatja az emésztést – fotó: pixabay.com

Pozitív drogtesztek, tiltott használat

Azt, hogy pontosan mit tartalmaz a növény csak a 19. században ismerték meg, ezek közül napjaink modern orvostudománya is sokat alkalmaz gyógyításra: a morfint például fájdalomcsillapítóként, a kodeint köhögés csillapítására, a papaverint pedig görcsoldásra használják. Idehaza nem számít tiltott növénynek, a világ számos országában azonban szigorú törvények szabályozzák a termesztését és a fogyasztását  az ópiumtartalma miatt. Hazánkban sem lehet a 0,4% morfintartalom feletti mákfajtákat étkezési mákként termeszteni és eladni, ezek kizárólag csak ipari felhasználásra engedélyezettek.

A mák gyógyszeripari feldolgozásának eljárását Kabay János magyar gyógyszerésznek köszönhetjük – a módszereit ma is a világ számos országában alkalmazzák. Ő volt az, aki megmutatta az utat az ellenőrzött morfingyártáshoz az ópiumfázis elkerülésével, először zöld máknövényből (zöld eljárás) 1925-ben, majd tovább fejlesztve a technikát 1931-ben száraz mákszalmából (száraz eljárás).  Bebizonyította, hogy a morfin változatlan összetételben megvan az érett mákban is. A morfint ma is az ő módszere alapján állítják elő mákszalmából.

A mák mint gyógynövény – a mák jótékony hatásai

A mák számos jótékony hatást gyakorol az egészségre! Előnyei:

  • magas rosttartalmánál fogva támogatja az emésztést: két evőkanál mákban közel 3,5 gramm rost található, segít megelőzni a székrekedést, csökkenti a koleszterinszintet, mérsékelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét
  • két evőkanálnyi mák elfogyasztása fedezi a napi kalcium- és vasszükséglet negyedét. A kálcium a csontok egészsége miatt fontos, de nélkülözhetetlen a szív és az idegrendszer megfelelő működéséhez is. Egy teáskanál mákban 0,3 milligramm vas található, ami soknak számít.
  • fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítő folyamataiban, tisztítja a beleket, segít eltávolítani a bélfalakon található lerakódásokat.
  • egyre népszerűbb a mák és a belőle hidegen préselt olaj: a B1-, B5-, B6-, B7-vitaminokon kívül tartalmaz foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, nátriumot és esszenciális aminosavakat is.
  • hatékonyan csökkenti a lázat, a gyulladást, a magjaiból kivont olaj linolénsavat tartalmaz, amellyel hatékonyan megelőzhetők a szív- és alhasi problémák.
  • bőrre gyakorolt hatása is jelentős: hatékonyan kezelhető vele az ekcéma, és a bőr viszketése.

Forrás: egy.hu

Indexkép: pixabay.com