Ez az áttörés új lehetőségeket nyit az „örök vegyi anyagok" egészségkárosító hatásainak csökkentésére.

Áttörés a PFAS elleni küzdelemben

A Cambridge-i Egyetem kutatói áttörést értek el a PFAS elleni küzdelemben, amelyek tartósan jelen vannak a környezetünkben és szervezetünkben. A Nature Microbiology folyóiratban megjelent tanulmány szerint kilenc bélbaktériumtörzs képes megkötni és eltávolítani ezeket a mérgező vegyületeket.

A kutatók emberi mikrobiomhoz hasonló bélflórát alakítottak ki egerekben, majd PFAS-sal táplálták őket. Megfigyelték, hogy a baktériumok gyorsan felszívták a vegyületeket, és a székletben ürültek ki. Egyes baktériumok az expozíciót követő perceken belül a PFAS akár 74%-át is eltávolították.

A vizsgált baktériumok, például az Enterocloster bolteae és a Blautia producta, intracelluláris PFAS-csomókat képeztek, amelyek megvédték őket a vegyület toxicitásától. A dózis-válasz elemzés kimutatta, hogy a baktériumok különböző koncentrációk mellett is hasonló arányban távolították el a PFAS-t, ami terápiás alkalmazás szempontjából ígéretes.

A kutatók most probiotikus kiegészítők kifejlesztésén dolgoznak, amelyek növelik ezeknek a PFAS-eltávolító baktériumoknak a mennyiségét az emberi bélben.

„Figyelembe véve az örök vegyi anyagok problémájának nagyságrendjét, különösen az emberi egészségre gyakorolt hatásukat, aggasztó, hogy ilyen keveset tesznek a szervezetből való eltávolításuk érdekében" – mondta dr. Kiran Patil, a tanulmány egyik szerzője.

„A valóság az, hogy a PFAS már jelen van a környezetben és a testünkben, és meg kell próbálnunk enyhíteni az egészségünkre gyakorolt hatásukat" – tette hozzá dr. Indra Roux, a tanulmány társszerzője.

A PFAS vegyületeknek több mint 4700 fajtája létezik. Egyesek gyorsan kiürülnek a szervezetből, míg mások évtizedekig is megmaradhatnak, felhalmozódva a vérben, a májban és más szövetekben. Az Egyesült Királyság kormánya 2025 áprilisában parlamenti vizsgálatot indított a PFAS szabályozásával és egészségügyi kockázataival kapcsolatban.

Dr. Anna Lindell, a tanulmány vezető szerzője hangsúlyozta a probléma sürgősségét: „Mindannyian ki vagyunk téve a PFAS-nak a vízen és az élelmiszeren keresztül – ezek a vegyi anyagok annyira elterjedtek, hogy mindannyiunkban jelen vannak."

Lindell és Patil Peter Holme Jensen vállalkozóval együtt megalapították a Cambiotics nevű startupot, amely a PFAS-eltávolító probiotikumok fejlesztésén dolgozik. Amíg ezek a probiotikumok elérhetővé nem válnak, a kutatók egyszerű életmódbeli változtatásokat javasolnak: kerülni a PFAS-bevonatú főzőedények használatát, és olyan vízszűrőt alkalmazni, amely csökkenti a PFAS mennyiségét. Ezek az intézkedések nem távolítják el a már a szervezetben lévő vegyületeket, de csökkenthetik a napi bevitelüket.

Forrás: earth.com

Indexkép: Shutterstock