A paradicsom igazán finom és közkedvelt gyümölcs, különösen nyáron. Azonban sajnos előfordulhat, hogy az amúgy egészséges finomságtól akár még meg is lehet betegedni. Az sem mindegy ugyanis, hogyan mossuk meg azt.
Szalmonella fertőzést okozhat a paradicsom
Az Egyesült Királyság egészségügyi hatóságai figyelmeztetést adtak ki a paradicsomhoz köthető szalmonellafertőzések számának riasztóemelkedése miatt - tudjuk meg a divany.hu írásából. 2025. első három hónapjában a korábbi évek adataihoz képest a szalmonella fertőzések aránya jelentősen megugrott az Egyesült Királyságban. A fertőzések számos, elszórtan jelentkező esetben a paradicsomtól származtak.
A szalmonella leggyakrabban húsokban és tojásban fordul elő, gyümölcsben előfordulása eddig egyáltalán nem volt jellemző. A szakértők szerint ezekben az esetekben a baktérium vagy az öntözésre használt szennyezett vízből vagy a talajból kerülhetett a növényekre. Mivel a paradicsomot sokszor nyersen fogyasztjuk, így a főzés biztosította hőkezelés hiánya is növeli a fertőzés kockázatát.
Korábban is volt már hasonló fertőzés
Sok európai országban okozott ételmérgezést a koktélparadicsomokon felfedezett antibiotikum-rezisztens szalmonellafertőzés - tudjuk meg az index.hu egy korábbi írásából. A legtöbb ehhez köthető eset Németországban és Franciaországban volt, de Ausztriában is találtak fertőzött terméket.
A Salmonella Senftenberg elnevezésű kórokozót először 2022. augusztus 17-én Franciaországban egy koktélparadicsomot tartalmazó vegyes salátában mutatták ki. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ azóta 11 európai országban észlelte az ételmérgezést okozó antibiotikum-rezisztens baktériumot. Az ECDC jelentése szerint 2023. július 12-ig Németországban 26, Franciaországban 16, Finnországban 12, Svédországban 11, Ausztriában és Hollandiában öt-öt, Csehországban, Belgiumban és az Egyesült Királyságban négy-négy, Észtországban, Írországban és Norvégiában egy-egy ilyen esetet találtak, de az Egyesült Államokban is volt két ilyen megbetegedés.
A fertőzés forrását egyelőre az európai hatóság nem tudta megállapítani, de valószínűsítik, hogy marokkói, holland és spanyol termelőktől származó fertőzött koktélparadicsomok kerültek a felsorolt érintett országok piacára. Azt gyanítják, hogy a zöldségre mosás közben vagy a földek öntözésekor kerülhetett a kórokozó. Magyarországon eddig szerencsére nem jelentettek paradicsom által okozott fertőzést.
Ezt kell tudni a szalmonelláról
A szalmonella voltaképpen több baktériumtörzset jelöl, és eltérő betegségeket okoznak, de a tünetek hasonlóak - tudjuk meg a benu.hu cikkéből. A szalmonella szájon át történő fertőzéssel terjed, oka pedig lehet romlott étel, szennyezett víz, vagy akár szalmonella baktériumot hordozó állat ürülékével, tojásával való érintkezés is.
A helyes mosással meg tudjuk előzni a fertőzéseket a paradicsom esetében is. Fotó: Shutterstock
Nyáron különösen gyakoriak a szalmonellás megbetegedések, mert a melegben könnyebben romlanak az ételek. A tünetek legtöbbször a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után 8-48 órával lépnek fel, melyek között megtalálható a hányinger, a hányás, a hasmenés.
A fertőzés sokszor pár nap alatt el is múlik, azonban előfordulhat az is, hogy súlyos tüneteket okoz, amelyek miatt kórházi kezelésre van szükség.
Így előzd meg a szalmonellát
A szalmonella megelőzése érdekében nagyon fontos a szigorú higiénia szabályok betartása, az ételek hőkezelése, és gyanú esetén újabb laborvizsgálat elvégzése. Fontos, hogy a nyers húsfélék, a hal, a tojás, a jégkrémek és a fagylaltok is folyamatosan hűtés alatt álljanak. Ügyeljünk rá, hogy a bevásárlást követően minél hamarabb kerüljenek újra hűtőbe.
A húsféléket rendesen süssük át, ugyanis a szalmonella 70 °C felett pusztul el. Mindig friss tojást fogyasszunk. Kerüljük a nyers tojást tartalmazó ételek elkészítését és fogyasztását is. Azokat a felületeket, konyhai eszközöket, melyek érintkeznek nyers tojással vagy hússal, a munka végeztével minél hamarabb tisztítsuk meg forró vízzel és mosogatószerrel. Kezeljük külön felületen a nyers, a félkész, valamint a készételeket. Az eszközöket, valamint a kezünket rendszeresen mossuk meg főzés előtt és alatt is.
Azoknak a mirelit áruknak a levét, melyet kiolvasztottunk, mindig öntsük le, a lefolyót pedig fertőtlenítsük. Miután a mellékhelyiséget használtuk, minden esetben alaposan mossunk kezet.
A mediterrán országokban a kórokozók megtelepedhetnek az ivóvízben is, ezért inkább fogyasszunk palackozott ásványvizet. Ügyeljünk arra is, hogy a jég is csapvízből készül, így ha ilyen országban járunk, kerüljük a jégkockákkal történő hűtést is, továbbá ne fogyasszunk vízzel mosott gyümölcsöket sem.
Amennyiben a saját kertünkben termesztjük a zöldségeket és gyümölcsöket, akkor is meg kell őket mosni fogyasztás előtt, hiszen nagyon sok kártevő mászhatott végig rajtuk, föld és egyéb szennyeződések is érhették őket, azonban ez hatványozottan igaz, amennyiben boltban vagy piacon vásároljuk meg azokat. Ilyenkor ugyanis nagyon sok kéz érinti a zöldségeket és gyümölcsöket, mielőtt mi megvásárolnánk azokat.
Legyünk óvatosak
Sajnos, ha nem vagyunk elővigyázatosak, nagyon sok emésztési problémát, és egyéb bajt okozó betegséget kaphatunk el, amikor éppen egészségesen szeretnénk táplálkozni, és zöldséget és gyümölcsöt vásárolunk. A legtöbb zöldség és gyümölcs, amennyiben nem mossuk meg, okozhat E. coli- és szalmonellafertőzést. A zöldségek és a gyümölcsök megmosásával azonban sok bajt tudunk megelőzni.
A gyümölcsösökből, gazdaságokból származó baktériumok sajnos túlélik a szállítást és a tárolást. Amennyiben pedig nem mossuk át alaposan fogyasztás előtt a zöldségeket, gyümölcsöket, úgy nagyon sokféle betegséget kaphatunk el. A legtöbb friss élelmiszert a szabadban termesztik, így már azelőtt érintkezik rovarokkal, csigákkal és számtalan kártevővel, hogy szüretelésre kerülne. Ráadásul a mosással a kártevők által rákerült anyagok és por sem tudják megváltoztatni az étel ízét. Nem is beszélve a különféle gyomirtókról és növényvédő szerekről, melyek szintén rajta lehetnek a zöldségeken és gyümölcsökön.
Ha azonban tiszta vízzel vagy szódabikarbónával, esetleg ecettel lemossuk azokat, akkor nagy eséllyel óvjuk meg magunkat a betegségektől.
Ezért hasznos a szódabikarbóna
A tiszta vízzel el tudjuk távolítani a zöldségekre és gyümölcsökre rakódott port, földet, azonban a növényvédő szerek maradványaitól nem biztos, hogy megszabadulhatunk így. Sőt, a rajtuk megtelepedő baktériumokat, mint a szalmonella vagy az E. coli sem távolíthatjuk el tiszta vízzel.
A szódabikarbónás oldattal való lemosás igen nagy százalékban csökkenti a növényvédőszer-maradványokat, és a baktériumokat is. Ehhez két csésze hideg vízhez adjunk egy teáskanálnyi szódabikarbónát, majd áztassuk benne a zöldségeket, gyümölcsöket 15 percig. Ezután folyó vízben alaposan mossuk le azokat.
Így tisztítsd meg az élelmiszereket
A leveles zöldségeknek nem elég csupán a felszínét leöblíteni, mivel különféle rovarok, például poloskák, meztelencsigák is könnyedén be tudnak jutni a levelek vagy a szárak közé. Még akkor is érdemes megmosni a zöldségeket, gyümölcsöket, ha meg fogjuk azokat hámozni, hiszen a késsel is be tud kerülni a fertőzés.
A zöldfűszerek esetében is nagyon fontos a mosás, hiszen ezekre a növényekre számtalan bogár repül, hozzájuk érhetnek a házikedvenceink is, és nagyon sok homok is megtelepedhet rajtuk. Hasonló a helyzet az aszalványokkal és a dióval is.
A konzerv kukoricát, borsót, babot érdemes átmosni főzés előtt, hiszen úgy el fogja veszíteni a doboz miatti kissé fémes ízét. A legtöbb előre csomagolt saláta esetében rá van írva, hogy azt már megmosták, de érdemes azokat is újra átmosni, így egészen biztosan nem maradhat benne semmilyen szennyeződés.
Sokan úgy vélik, a tojást még azelőtt meg kell mosni fertőtlenítőszeres vízzel, mielőtt bekerülne a hűtőszekrénybe. A tudományos vélemény ezzel szemben az, hogy a vegyszerekkel eltávolítjuk a tojás héját kívül burkoló vékony védőréteget és így a héj pórusain keresztül bejuthatnak a kórokozók, a tojás pedig sokkal gyorsabban fog megromlani. Így, ha ragaszkodunk is a mosáshoz, azt csak közvetlenül a felhasználás előtt végezzük el.
Hasonlóan eltérők a vélemények a nyers húst illetően. Míg korábban az volt a szokás, hogy a nyers húst felhasználás előtt hideg, folyó vízben meg kell mosni, úgy manapság már erről is mást mondanak a szakértők, akik szerint ezt nem hogy nem szabad megtenni, de kifejezetten veszélyes, ha a húst a mosogatóban megmossuk.
Ennek az az oka, hogy a hús felszínén lévő baktériumok a bőrünkön és a mosogató környékén is el tudnak terjedni a mosás során kifröccsenő víz miatt, így veszélybe sodorhatjuk magunkat, ha megmossuk a nyers húst. A főzés, sütés, párolás hatására a megfelelő hőfokon a baktériumok el fognak pusztulni, így jobban járunk, ha nem mossuk meg a nyers húst.
De nem csak a húsra, a vele érintkező eszközökre is nagyon oda kell figyelni, hiszen azok is veszélyesek lehetnek, amennyiben nem fordítunk kellő figyelmet a tisztításukra. Az sem árt, ha külön vágódeszkát és kést használunk a húsok, és a nyersen fogyasztandó ételek esetében. Szintén elengedhetetlen, hogy főzés után ne csak elmosogassunk, hanem a konyhapultot, a sütőt, a tűzhelyet is alaposan fertőtlenítsük le, és ne feledkezzünk meg a csempéről sem.