A rövid ellátási láncok (REL) nemcsak a hagyományok megőrzését, hanem a modern, tudatos fogyasztói igények kielégítését is szolgálják – jelentette ki Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a REL Expo 2025 rendezvény megnyitóján, Jakabszálláson.
A helyettes államtitkár elmondta, hogy ezek a termelői közösségek olyan hidat képeznek, amelyek segítségével a kiváló minőségű, hazai alapanyagokból készült termékek a lehető legrövidebb úton juthatnak el a fogyasztókhoz.
A fenntarthatóságban is kiemelt szerepük van, ezért a rövid ellátási láncok megkerülhetetlen szereplői a jövő élelmiszertermelésének.

Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a REL Expo 2025 rendezvény megnyitóján, Jakabszálláson – Fotó: Pelsőczy Csaba
Felkai Beáta Olga kiemelte, hogy az Agrárminisztérium az elmúlt időszakban több intézkedéssel is segítette a kistermelőket és a helyi élelmiszer-előállítást. A módosított „flexi” rendelet több kategóriában biztosít lehetőséget termék-előállításra, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján pedig elérhető a gyakran ismételt kérdések gyűjteménye, amely a biztonságos élelmiszer-előállításban nyújt segítséget.
Ugyanakkor szabályozási szinten is kiemelt figyelmet kapott ez a szegmens, hiszen a közétkeztetésben használt termékek 80 százalékát közétkeztetési rövid ellátási láncból (KREL) kell beszerezni– tette hozzá.
Megjegyezte azt is, hogy a hazai termékek versenyképességének növelését a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy is segíti, ez pedig az egyetlen nemzeti minőségrendszer, amelyhez bármely élelmiszer-előállító csatlakozhat, ha termékei megfelelnek a szigorú szakmai feltételeknek.

A termelői közösségek olyan hidat képeznek, amelyek segítségével a kiváló minőségű, hazai alapanyagokból készült termékek a lehető legrövidebb úton juthatnak el a fogyasztókhoz – Fotó: Pelsőczy Csaba
A REL Expo 2025 eseményhez kapcsolódóan külön figyelmet kapott a „Nyitott porták napja” rendezvénysorozat is, amely idén először, kísérleti jelleggel valósult meg. Öt térségben, 150 helyszínen mintegy 15 ezer látogatót vonzott a kezdeményezés, amely a gasztronómiától a kézművességen át az állatsimogatókig sokszínű élményeket kínált. Az Agrárminisztérium célja a hasonló kezdeményezések támogatása és országos ismertségük erősítése.
Forrás: Agrárminisztérium
Indexkép: Pelsőczy Csaba