Sokan érezzük úgy, hogy a kedvenc nassolnivalók és elviteles fogások egyenlőek a bűntudattal – pedig nem feltétlenül kell lemondanunk az élvezetekről, csak okosabban kell választanunk. Táplálkozási szakértők most segítenek eligazodni abban, hogyan lehet egészségesebben enni és inni, miközben nem mondunk le az ízekről és a jó közérzetről.

Kevesebb másnaposság? Van megoldás!

Ha már borozunk, válasszunk okosan! A fehérbor kevésbé terheli meg a szervezetet, mint a vörös, főleg ha organikus vagy biodinamikus változatot választunk. A hűvösebb régiókból származó, alacsony alkoholtartalmú borok – például a Loire-völgyi vagy német fajták – szintén kevésbé okoznak másnaposságot. A Brut Nature pezsgők pedig nemcsak elegánsak, de alacsony cukortartalmuk miatt a fejünket is kímélik.

Reggelire nem csak cukros pelyhek léteznek

A reggelizőpelyhek rossz hírneve ellenére léteznek egészségesebb opciók is, melyek rostban gazdagok, és alacsony cukortartalommal rendelkeznek. Arra figyeljünk, hogy kerüljük a túlságosan ízesített  változatokat, melyek 100 grammonként 5 grammnál több cukrot tartalmaznak.

Elvitel? Igen, de okosan!

A vietnámi, thai vagy török elviteles ételek rostban és tápanyagban gazdagok lehetnek, ha a grillezett húsokat, zöldséges curryket vagy humuszos wrapeket választjuk. A párolt rizs is sokkal jobb opció, mint az olajban sült köretváltozatok.

Szendvics helyesen – nem mindegy a kenyér és a töltelék

Ha előre csomagolt szendvicset választunk, figyeljünk a kenyérre és a töltelékre. A teljes kiőrlésű kenyér rostban gazdagabb, a csirke, tojás, falafel és tonhal pedig egészséges fehérjeforrás lehet. A legjobb, ha olyan szendvicset választunk, amely legalább 3 gramm rostot tartalmaz 100 grammonként.

Összefoglalva:

A tudatos választásokkal a finom ízekről sem kell lemondanunk. Az egészséges életmód és a gasztronómiai élvezet kéz a kézben is járhat – csak tudni kell, mit és hogyan válasszunk.

Forrás: theguardian.com

Indexkép: Shutterstock