Ki gondolná, hogy a csicseriborsó, ez a filléres alapanyag, valóságos szupersztár az egészségünkért vívott harcban? Nemcsak a pénztárcánkat kíméli, de igazi csodafegyver a vércukorszint, a vérnyomás és a rák kockázatának csökkentésében is! Ráadásul még a kertünkben is termeszthetjük, így tényleg minden háztartásban ott a helye.
Csicseriborsó: a világ konyháinak titkos sztárja
Az arab országokban szinte mindennapos vendég a csicseriborsó, de nálunk még mindig ritkán kerül az asztalra. Pedig a hummusz, a falafel, vagy akár egy indiai dahl után garantáltan függővé válsz! Használhatod főzeléknek, levesnek, salátának vagy akár rágcsálnivalónak is – csak a fantáziád szab határt. A csicseriborsó íze édeskés, de a fűszerekkel igazi gasztro-csoda születik belőle.
Miért egészségesebb, mint gondolnád?
100 gramm csicseriborsóban mindössze 275 kalória van, viszont tele van fehérjével és rosttal, így lassan szívódik fel, és nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet. A rostok segítik az emésztést, csökkentik a székrekedést, és még a koleszterinszintet is kordában tartják. A csicseriborsó vérnyomáscsökkentő hatása miatt a szív- és érrendszerünk is hálás lesz neki!

Olcsó, finom és egészséges a csicseriborsó. – Fotó: Shutterstock
Vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik: B1-, B6-, E-vitamin, vas, magnézium, cink, szelén, kalcium és foszfor is megtalálható benne. A folsav miatt a kismamák számára is ajánlott, a triptofán pedig a kedvünket dobja fel. Antioxidánsai és szeléntartalma révén segít a rák megelőzésében is, sőt, az oldható rostok a bélflóránkat is támogatják.
Villámgyorsan elkészíthető, gluténmentes és vegán
A csicseriborsó lisztje gluténérzékenyek számára is tökéletes, vegánoknak és fogyókúrázóknak pedig egyenesen kötelező! Ha nincs időd főzni, válaszd a konzerv változatot: csak fűszerezd, és már eheted is. A száraz csicseriborsót viszont áztasd be egy éjszakára, majd főzd legalább egy-másfél órát – így lesz igazán puha és ízletes.
Így lehet csicseriborsód a kertben
Ha saját termést szeretnél, a csicseriborsó neked való: napos helyet, jó vízelvezetésű talajt és rendszeres öntözést igényel. Vesd magról, 3 cm mélyre, 18 cm sortávolságra, és csak akkor ültesd ki a palántákat, ha már nincs fagyveszély! Figyelj a kártevőkre (levéltetvek, atkák) és a gombás betegségekre, és egy kis odafigyeléssel gazdag termést arathatsz. A betakarítás akkor aktuális, ha a levelek elszáradnak, a hüvelyek pedig szétrepednek. Szárítsd meg alaposan, és tárold hűvös, száraz helyen.
A csicseriborsó mindenkinek jár!
Ha olcsó, laktató, egészséges és változatos alapanyagot keresel, a csicseriborsó a te szuperételed! Adj neki egy esélyt a konyhádban és a kertedben is – hidd el, a családod hálás lesz érte!