Egy kilogramm szegedi fűszerpaprika ára jelenleg 8000 és 10 000 forint között mozog, és hasonló árakkal találkozhatnak a vásárlók a kalocsai térségben is. A háziasszonyok tehát mélyebben a zsebükbe kell, hogy nyúljanak, ha kiváló minőségű fűszerpaprikát szeretnének beszerezni.
A szegedi és környékbeli éttermek túlnyomórészt helyi, prémium minőségű paprikát használnak – nem véletlenül, hiszen Szeged környékén terem az egyik legjobb alapanyag az országban.
A termés mennyisége és minősége is elfogadható
A termesztőknek idén is meg kellett küzdeniük a szárazsággal és az extrém hőmérséklettel, de ennek ellenére jó évük volt. A szeptemberi első szedéskor már közepes, de elfogadható mennyiségű termésről számoltak be.
Az öntözött területeken a hozam elérte a 10 tonnát hektáronként, míg az öntözetlen földeken ennek csak fele vagy harmada termett meg.
Október közepére a második szedés is befejeződött, és ekkor már egyértelműen kijelenthető volt, hogy sikeres évet zártak a gazdák.
.jpg)
Egy kilogramm őrölt paprikához körülbelül hét kilogramm friss paprika szükséges – fotó: pixabay.com
Jót tett a meleg az idei termésnek
A szegedi paprika egyik ismert termesztője, Farkas András a Kossuth Rádió reggeli műsorában számolt be tapasztalatairól. Mint elmondta, ő és gazdatársai ugyanazokkal a problémákkal szembesültek: az alacsony csapadékmennyiség miatt öntözéssel kellett biztosítaniuk a megfelelő vízellátást. A sok napsütésnek köszönhetően azonban a paprikák színezéktartalma megfelelően alakult, így a termés minőségére nem lehet panasz.
Hangsúlyozta: egy kilogramm őrölt paprikához körülbelül hét kilogramm friss paprika szükséges. Ez a mennyiség természetesen attól is függ, milyen érettségi állapotban történik a szedés. Ha a paprika szikkadtabb, teljesen beérett, akkor kevesebb a víztartalma, így kevesebb alapanyag is elég lehet az őrléshez. Ellenkező esetben, ha még lédús, piros állapotban szedik le, több alapanyagra van szükség a kívánt mennyiség eléréséhez.
A termesztő elmondta, hogy a második szedés után meg kell várni az utóérlelési időszakot, amely alatt a paprikát szikkasztani, azaz szárítani kell. Ez a folyamat legalább két-három hetet vesz igénybe, attól függően, hogy mennyi napsütéses óra áll rendelkezésre. Csak ezután kezdődhet el a paprikák válogatása. Fontos, hogy a paprika elveszítse cukortartalmát, mivel így alakul ki megfelelő színezéktartalma.
Megnőtt a kereslet a kiváló minőségű magyar paprikára
Megnőtt a kereslet a jó minőségű hazai paprika iránt. Bár a piacot elárasztotta a jó minőségű, ám olcsóbb kínai fűszerpaprika, a magyar vásárlók – különösen az ínyencek és a minőségre érzékeny fogyasztók – továbbra is előnyben részesítik a hazai terméket. Pirospaprikából nincs hiány, ám a prémium kategóriás fűszerért mélyebben kell a pénztárcába nyúlni.
Forrás: vg.hu
Indexkép: pixabay.com