Listát készítettek a klímaváltozás ellen tett intézkedésekkel kapcsolatban, ahol az utolsók között szereplünk.

Nem állunk jól

Ötvenkilenc országot rangsoroltak, ahol Magyarország az 50. helyre került. Az ENSZ 27. klímacsúcsán hozták nyilvánosságra, hogy szerintük melyik ország milyen intézkedéseket tett a klímaváltozás ellen. A CCPI szakértői szerint hazánk klímapolitikájában romlás történt, így az elmúlt években egyre hátrébb kerültünk a fent említett listán.

A legrosszabb, hogy semmi jele annak, hogy a magyar kormány elkötelezett lenne aziránt, hogy az EU elérje a célkitűzéseit. Nem vagyunk összhangban az Unióval, sőt, talán éppen az ellenkezője történik annak, amit elvárnának tőlünk. Magyarország ugyanis jelentősen növelte az egyes fosszilis tüzelőanyagok támogatását, ami tovább emeli az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Egyetlen törekvés a napenergiával kapcsolatos, hiszen a támogatásoknak hála nagymértékben nőtt a ennek hasznosítása, azonban a programot nemrég felfüggesztették, ugyanis a hálózatot nem készítették fel az energia befogadására.

A szélenergia-termelés bővítése 2016 óta lehetetlen, hiszen törvényileg blokkolják azt. A szakértők bírálják továbbá a biomassza, valamint a biogáz és a bioüzemanyagok magas arányát.

A kormány 2022 augusztusában egy új rendeletet hozott, amely lehetővé teszi a védett területeken az erdők tarvágását. Emiatt veszélybe kerülnek a fontos szén-dioxid-nyelők, ami rövid és hosszú távon is rontja a természet állapotát. A magyar kormány semmit nem tesz annak érekében, hogy csökkentse a károsanyag-kibocsátást, így az ebből származó korom károsan hat az éghajlatra is.

Nagy veszélyben van hazánk erdőterülete - fotó: pexels.com

A legjobbak és a legrosszabbak

A képzeletbeli dobogóra Dánia, Svédország és Chile állhatott fel, a legutolsó helyeken pedig Irán, Szaúd-Arábia, valamint Kazahsztán végzett. Talán egyik sem meglepő módon, hiszen az északi országok mindig az élen jártak a környezetvédelem kapcsán. Az utóbbi három ország pedig korábban sem sokat tett a klímaváltozás ellen.