"Alap a Talaj" címmel idén is megrendezésre került a népszerű 5-állomásos szántóföldi bemutatósorozat. A rendezvény főszervezői az AXIÁL Kft. és a Phylazonit voltak, valamint a szakmai előadásokon és a talajismereti bemutatókon a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tudományos munkatársai is komoly részt vállaltak.

Az esemény házigazdájaként Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketing igazgatója fogadott minket, aki lelkesen foglalta össze a rendezvény céljait:

– Tavaly október környékén találtuk ki, hogy szeretnénk egy talajközpontú rendezvényt – és akkor még nem is gondoltuk, hogy ilyen aszályos év elé nézünk, így talán soha nem lesz annyira fontos a talaj vízháztartásának megőrzése, mint most, és a jövőben.

Olyan technológiákat igyekeztünk elhozni – és akár a talaj kiásásával is megmutatni – ami tényleg elengedhetetlen ahhoz, hogy a talaj vízháztartását megőrizzük és minél jobb körülményeket tudjunk biztosítani a növényeinknek.

Alap a Talaj - gépbemutató AXIÁL-os gépekkel

A gépbemutató technikai hátterét az AXIÁL-os gépek biztosították – fotó: Agroinform.hu

Az itt bemutatott gépek egytől-egyig alkalmasak a forgatás nélkül talajművelés egy- vagy akár több műveletére is. Legyen szó a Framest lazítójáról, vagy a HORSCH különböző eszközeiről – ezekkel a gépekkel kiváló minőségben, ugyanakkor gyorsan és a talaj kímélése mellett tudjuk a termőréteget előkészíteni kultúrnövényeink számára.

A mai világban nagyon sokat beszélünk a precízióról, a digitalizációról, ami tényleg mind-mind fontosak a magyar agráriumban, de a rendezvény neve ezúttal: Alap a Talaj.

Ez nem véletlen, hiszen a mi hitvallásunk az, hogy soha nem szabad azt elfelejteni, hogy minden, ami a szántóföldi növénytermesztéssel kapcsolatos, az a talajból indul ki és ezt jó talaj nélkül nem lehet jól kivitelezni. Örömmel tapasztaltuk, hogy ahová elvittük ezt a road-show-t, sok érdeklődő fogadott minket – és ez igazolja számunkra, hogy szerencsére sok gazdálkodó gondolkodik már úgy, ahogyan mi. – fűzte hozzá bizakodva Umenhoffer Péter.

szakmai bemutatók és konzultációk folytak a helyes talajművelés gyakorlatáról

A talajismereti előadásokat hatalmas érdeklődés övezte – és a bemutató után is hosszúra nyúlt szakmai konzultációk folytak a helyes talajművelés gyakorlatáról – fotó: Agroinform.hu

Dr. Kovács Gergő Péter, a MATE Növénytermesztési-tudományok Intézetének igazgatóhelyettese a karádi állomáson bemutatott gépkapcsolatok előtt- és után érdekes elemzéseket tartott a talajok állapotáról és az elvégzett munka minőségéről. Interjúnkban megkértük a szakembert, hogy ossza meg velünk a bemutatósorozaton szerzett tapasztalatait.

– Az Alap a Talaj rendezvénysorozaton több típusú agronómiai vizsgálatokat végeztünk: sima érzékszervi, valamint a rendelkezésre álló eszközökkel talajnedvességet, hőmérsékletet és penetrométeres talajellenállást mértünk.

A klímánk mostoha körülményeket támaszt a gazdálkodók számára. A méréseink alapján kiderült, hogy sajnálatos módon a feltalajban, sőt az altalajban is nagyon kicsi, vagy egyáltalán nincs nedvesség. Nagyon nagy volt továbbá a feltalajban a tömörödött rétegeknek az aránya. Ez sokszor tárcsatalp- és eketalp réteg formájában tudtuk kimutatni. Erre nem csak a pálcaszondás, penetrométeres vizsgálatunk volt jó, hanem készültek különböző talajszelvények is a területen és ez a talajszelvényben is nagyon szépen kirajzolódott. A gazdálkodóknak nagyon oda kell figyelniük arra, hogy ezeket a talajhibákat próbálják elkerülni, vagy ha már megvannak ezek, akkor igyekezzenek megszüntetni.

Tarlóhántásnál érdemes tudni, hogy nem biztos hogy jó, ha nagyon mélyen végezzük ezt a munkaműveletet, inkább sekélyen vagy ultrasekélyen kell a tarlóhántást eszközölni. Alapvetően tarlóhántás esetében sekély műveletről beszélünk – mégis sok gazdálkodó megdöbbent, amikor részletesen beszélgettünk a helyes művelés gyakorlatáról. Kiderült, hogy sokkal sekélyebb centimétereket-, mélységeket említettünk meg javaslatként, mint amit ők elképzeltek.

Fendt traktor Horsch munkagéppel sekély művelés

A bemutatón a megfelelő időben- és a jól megválasztott eszközzel történő talajmunkavégzés került a középpontba – fotó: Agroinform.hu

A másik fontos téma, amire szeretném felhívni a figyelmet az, hogy mindenki az apró morzsás magágyra törekszik – és az elmondások alapján a gazdálkodók szerint nagyon apró morzsára kell elművelni a talajfelszínt, vagy a teljes talaj mátrixát. – Ez az állítás azonban nem állja meg a helyét!

Morzsás szerkezetről beszélünk, azonban az apró morzsával az a legfőbb probléma, hogy az sokszor már inkább áthajlik a por-állagra, és az emberi szemnek tetszetős magágy sokszor inkább szinte poros, mint morzsás. A porszerű szerkezetet mindenféleképpen el kell kerülnünk, mert a porból morzsás szerkezetet csinálni nagyon nehéz és sok idő kell hozzá, viszont a morzsás szerkezetből port csinálni sajnos nagyon gyorsan lehet.

Száraz feltalaj esetén a mélyebb műveleteket kerüljük el!

Ne dolgozzuk túl a talajunkat, mert akkor porosítani fogunk. Ezért fontos, hogy munkavégzés előtt nézzük meg újra, hogy az adott művelőeszköz esetén melyik az a nedvességtartomány, amelyben jól működik a gépünk. Meg van adva minden egyes munkagépnél ez a nedvességtartomány, illetve az erre vonatkozó ajánlások. Ne próbáljunk például alapművelést elvégezni július közepén, amikor kopogósra száradt a talaj. Ezek olyan szabályok, amelyeket érdemes betartani a talajaink állapotának javítása, de megtartása érdekében is.

Fontos hangsúlyozni, hogy gyakori hiba, amit sajnos sokfelé látok: Ne szántsunk nyáron, ne végezzünk olyan műveleteket amelyekről tudjuk, hogy szárítani fogják a talajunkat. Hogyha száraz talajállapotról beszélünk, akkor elkerülhetetlen, hogy sok lesz a rögképződés, és sok lesz a por is. Ugyanis a növénytermesztőknek és földművelőknek két nagy ellensége van: az egyik a por, a másik pedig a rög!