Nagy István: A magas színvonalú szakképzés a magyar mezőgazdaság versenyképességének alapja
2050-re 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség úgy, hogy 30 százalékkal kevesebb termőterület és 40 százalékkal kevesebb ivóvíz áll ehhez rendelkezésre. Erre kihívásra a mai fiataloknak kell majd megtalálniuk a választ.

Feltárták a búza rezisztenciáért felelős génjeit
Kutatók feltárták a búza azon génjeit, amelyek a kártevőkkel szembeni rezisztenciát meghatározzák. A feltárás egy, a világon elsőként alkalmazott, új típusú genomszekvenálás segítségével történt.

50 milliárdos élelmiszeripari pályázat nyílik ősszel
A baromfiágazat versenyképességének megtartásához növelni kell a telepméretet, hatékony állategészségügyi óvó rendszabályokat kell alkalmazni, egyúttal csökkenteni kell az ammóniakibocsátást is.

Nagy István: Biztosítani kell, hogy a gazdák a saját kútjaikból öntözhessenek
Tudásalapú megoldásokra és a versenyképességet javító eszközökre van szüksége a mezőgazdaságnak annak érdekében, hogy a magyar termékek továbbra is piacot találjanak, az ágazat pedig képes legyen megoldani a következő évtizedek kihívásait – mondta Nagy István agrárminiszter.

Ingyenes szakmai kiadvány az őszi kultúrák növényvédelméhez
A Nufarmer magazin nyár végi lapszámának egyik fő témája az őszi kalászosok föld alatti és föld feletti védelme, azaz a vetőmagcsávázás és az őszi gyomirtás. A másik kiemelt téma a repce őszi növényvédelme.

Aki nem tartja a határidőt, elesik a pénztől
A termelők kárenyhítési hozzájárulásainak szeptember 15-ig meg kell érkezniük a Kincstár számlájára. Fontos tudni, hogy a fenti időpont a kárenyhítési hozzájárulás Kincstár bankszámlájára történő beérkezésének a határideje, tehát nem az összeg feladásának az időpontja.

aszály

Aszály az Alföldön – fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

A precíziós gazdálkodásé a jövő – megnyílt a Bábolnai Gazdanapok
A 31. Bábolnai Gazdanapok a mai ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét, és egészen szeptember 8-ig várja a látogatókat. Idén a kiállítás gépészeti szekciója a betakarítás és a rakodás-szállítás témájára fókuszál, emellett kiemelt figyelmet kap a precíziós gazdálkodás is.

Növényvédelmi előrejelzés: A szürkerothadás okoz most gondot
Most már van elég nedvesség a talajmunkákhoz, a vetéshez és keléshez, így a szárazabb időszak segítene a mezőgazdaságnak. Az Agroinform.hu 2018. 36. heti növényvédelmi előrejelzése.

Rekordközeli kukoricatermésre számíthatunk – hogyan reagál erre a piac?
A várható magyar és nemzetközi kukoricatermés-átlagról, a piaci árak alakulásáról beszélgettünk Reng Zoltánnal, az Európa-szinten elismert kukoricafeldolgozó vállalat, a Hungrana Kft. vezérigazgatójával.

Hogyan induljunk el a precíziós gazdálkodással?
Hogyan vágjunk bele a precíziós gazdálkodásba, és hogyan lépjünk tovább benne? Mik a smart farming legújabb irányai, és mik az ezzel kapcsolatos gazdálkodói tapasztalatok? Ezekkel a kérdésekkel is foglalkozik a II. PREGA Start Konferencia szeptember 20-án Mezőhegyesen. A konferenciára a belépés ingyenes.

Ismét Jakab István lett a Magosz elnöke
Tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szeptember 7-én, Gödöllőn. A küldöttek a következő négy évre megválasztották a Magosz tisztségviselőit.

A sertéspestis miatt Romániában levágják az egészséges disznókat is
Az egészséges sertéseket is levágják az afrikai sertéspestis miatt Romániában. Az országban hatalmas csapást kapott az állattenyésztés. A sertéshús ára pedig emelkedni fog.

sertés

Rövid távon csökkenni, hosszú távon növekedni fog a sertéshús ára – fotó: Shutterstock

Cél, hogy bárhogy alakulnak a támogatások, a gazdaságok versenyképesek legyenek
A beruházási és vidékfejlesztési intézkedésekre eddig közel 11 ezer támogatói okiratot adott már ki a Magyar Államkincstár – derült ki a kincstár és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös tájékoztatósorozatának pápai eseményén. Az eddigi kifizetési igények jelentős részét már elbírálták.

A baromfiágazat ismételten felfelé ívelő pályára áll
Sok válságot megélt és túlélt a baromfiágazat, de lehet, hogy ismét nehézségek előtt áll, mivel várhatóan 2021-től csökkenni fognak az uniós agrártámogatások, amire fel kell készülni.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.

Indexkép: Kovács Tamás/MTI