Bő három éve mutatkozott be a nemzetközi nagyközönség előtt a poraiból feltámasztott, újjászületett Zetor Crystal traktorcsalád. A 150 és 160 lóerős, hat hengeres modellek tovább bővítették fölfelé a cseh márka kínálatát.

A 45. Cseh Országos Mezőgazdasági Kiállítás adott otthont az új generáció premierjének – fotó: zetor.com

Idén Augusztus 23.-25. között megrendezett 45. Cseh Országos Mezőgazdasági Kiállításon a gyártó lerántotta a leplet a feltámasztott széria új generációs, CRYSTAL HD sorozatáról, abból az apropóból, hogy a traktorcsalád idén ünnepli bemutatkozásának fél évszázados jubileumát. A magyar nagyközönség pedig elsőként az idei Bábolnai Gazdanapokon találkozhat az újabb generációjával. A 150 HD változat mellett, a 170 HD modellel, 171 lóerőig nyújtották ki a CRYSTAL család kínálatát, ez utóbbit mutatták be Bábolnán is.

A Crystal hazai első bemutatkozásának az idei 31. Bábolnai Gazdanapok adott otthont – fotó: Agroinform.hu

Az új típusokba 6,1 literes hengerűrtartalmú, hat hengeres, STAGE IV emissziós besorolású, Deutz TCD dízel erőforrásokat építenek be. Az erőátvitelről a korábbi generációban is bevált ECO 40 típusú váltómű gondoskodik, amely gazdaságos 1,750 fordulat/perc motorfordulatnál biztosítja a 40 km/h maximális sebességet. A 3 csoportból álló, elektrohidraulikus, automatikus kapcsolású, teljesen szinkronizált váltó 30/30 fokozatot biztosít, melyből 13 fokozat 4-12 km/h sebességtartományban található. Az irányváltásról hidraulikus működésű kormánykerékről vezérelhető PowerShuttle irányváltó gondoskodik. A tengelykapcsoló a sebességváltó karról gombnyomásra kapcsolható, kettős nedves tárcsás kivitelű.

A hátsó hárompont függesztő szerkezet emelőképessége 8,5 tonna – fotó: zetor.com

A hátsó hárompont függesztő szerkezet emelőképessége 8,5 tonna, vezérlése Bosch EHR Hitchtronic rendszerű, mely talajmunkánál munka közben automatikusan szabályozza a csatlakoztatott, függesztett munkagép pozícióját a talajellenállás függvényében. A hátsó hidraulikus csatlakozó kivezetések vezérlése négy részből álló kiegészítő elosztó elektronikus FINGERTIP rendszerrel rendelkezik, amely lehetővé teszi a szállított olaj időarányos mennyiségének szabályozását.

Balra a régi, jobbra pedig az új generáció fülkéjének beltere – fotó: zetor.com

A legnagyobb változás a hat oszlopos vezetőfülke belső terét érintette. Az ergonómia növelése érdekében az egész kezelőszervrendszert áttervezték, amely az összehasonlító fotón is jól érzékelhető. Eltűntek a hosszú vezérlőkarok, szinte minden gombnyomásra, illetve kapcsolókkal működtethető. Megújult a jobb oldali kezelőpult és bővült az innen vezérelhető funkciók száma is.

Fent a régi, lent pedig az új generáció fülkéből való kilátás. Jól érzékelhető a fülke megemelésének hatása a kilátásra – fotó: zetor.com

Az egész fülkét megemelték 10 cm-rel, ezzel sokat javult a kilátás a kabinból a munkaterületre. Új, kényelmesebb, légrugós vezetőülésben dolgozhat a kezelő. A biztonságról a vezető és utasülésre szerelhető biztonsági öv, továbbá a kezelőülésbe épített érzékelő gondoskodik, amely lekapcsolja a TLT-hajtást amint a traktoros elhagyja az ülést. Ebben az esetben a teljesítményleadó tengely csak kívülről, a sárvédőkre helyezett elektronikus kapcsolókkal indítható újra el.

A CRYSTAL HD mellső tengelye lengéscsillapított, differenciálzárral szerelt, független kerékfelfüggesztéssel rendelkezik –fotó: Agroinform.hu

Megújult műszerfalon keresztül kapunk tájékoztatást az üzemi értékekről, a növelt felületű visszapillantó tükrök pedig szélesebb rálátást biztosítanak hátrafelé. A munkaterületet akár nyolc LED fényforrással is megvilágíthatjuk. A homlokrakodóra való jobb kilátást tetőablak segíti. A CRYSTAL HD CARRARO mellső tengelye lengéscsillapított, differenciálzárral szerelt, független kerékfelfüggesztéssel rendelkezik. A lengőkarok csapjainak kenését – opcióban –központosított kenőrendszerrel tarthatjuk karban.

Az új generációt 300 literes üzemanyagtankkal és 23 literes befogadó kapacitású AdBlue tartállyal szerelik – fotó: zetor.com

A mellső kerekeket hidraulikus fékek lassítják, míg a hátsó tengely lassítását pneumatikus fékrendszer biztosítja, így szavatolva a biztonságot minden körülmény között. A szériát 300 literes üzemanyag tankkal és 23 literes befogadó kapacitású AdBlue tartállyal szerelik.

Az 50 éves jubileum alkalmából hamarosan a Crystal traktorcsalád történetének főbb állomásait is bemutatjuk.