Bezárta kapuit a Bábolnai Gazdanapok
A 31. Bábolnai Gazdanapokon több mint húszezer négyzetméternyi kiállítói területen több mint 200 kiállító négy napon át várta a szakmai és az érdeklődő közönséget. A kiállítás négy napján közel 30 ezer ember látogatott Bábolnára.

A kénhiány is okozhat tüneteket a növényeinken
A növekvő termésátlagok miatt a talajból kivont ként – a szerves trágyák hiányából is adódóan – a hagyományos műtrágyák már nem tudják pótolni. Az új tápanyagellátási technikák, korábban ismeretlen vagy legalábbis a termesztési gyakorlatban nem használatos talajhelyettesítő közegek alkalmazása, valamint az egyre inkább a termésminőség és termésbiztonság felé forduló agrokémiai kutatások több kémiai elem korábban nem ismert növénytáplálási szerepére világítottak rá.

A legmodernebb gépek és színtiszta szakmai programok Mezőhegyesen
A betakarításra összpontosítanak a jövő heti II. NAK Szántóföldi Napokon. A növények már „készen állnak”, és felsorakozóban a világ legmodernebb gépei is. A gazdálkodók hasznos ismeretanyagra számíthatnak, és akár talajszkennerrel is bevizsgáltathatják földjüket. Az előkészületekről Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Umenhoffer Péter, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége marketingbizottságának elnöke sajtótájékoztatót tartott Mezőhegyesen. Ott járt az Agroinform.hu is.

Hogyan lehet vonzó életpálya az agrárium?
Az agrárszakma elismertségének növelése, az abban elhelyezkedők számának gyarapítása a célja az Agrármarketing Centrumnak (AMC) is, amely örömmel csatlakozott az Agroinform.hu és a HR Portál által szervezett AgroHR konferenciához. A 2018. szeptember 25-én, kifejezetten agrárszakmai szereplőknek, munkáltatóknak és HR-szakembereknek szóló rendezvény többek között arra igyekszik rávilágítani, mivel tehetik vonzóvá az agrárcégek az ágazatban történő elhelyezkedést, valamint milyen szaktudásra érdemes szert tennie azoknak, akik a mezőgazdaságban képzelik el a jövőjüket.

traktor

A rendezvény célja bemutatni, mivel tehetik vonzóvá az agrárcégek az ágazatban történő elhelyezkedést – fotó: Agroinform.hu

Új nemesítési technikák és génmódosítás – engedjük vagy tiltjuk?
Magyarországon 60-70 ezer hektáron 120-130 ezer tonna GMO-mentes (genetikailag módosított szervezetektől mentes) szója termesztése folyik, amit a szójaimport kiváltása érdekében növelni kell – mondta Nagy István agrárminiszter az Új nemesítési technikák és génmódosítás konferencián.

Minden az állattenyésztésről fog szólni Kaposváron!
A házigazda Kaposvári Egyetem immár tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Kaposvári Állattenyésztési Napokat. Hagyományosan minden év szeptemberében a magyar állattenyésztés színe-java várja az érdeklődőket Kaposváron.

Növényvédelmi előrejelzés: Megviselte a repcevetést az időjárás
Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy megnyugszik időjárásunk, napos nyárutó várható a héten, s ez a növényvédelemben is egy kis megnyugvást hoz. Az Agroinform.hu 2018. 37. heti növényvédelmi előrejelzése.

A hazai nyerstej-árak rendezése nem tűrhet halasztást
A nyári szárazság miatt az európai tejtermelés visszaesésére kell számítani, aminek árnövelő hatása van az EU-ban és a környező országokban. Hazánkban viszont csökkentek a felvásárlási árak, ez pedig tovább rontja a magyar tej árpozícióját.

Az agrártárca törvénymódosítással védené meg a szőlőterületeket
Az agrárminiszter szerint több törvényt kell módosítani ahhoz, hogy a szőlőtermesztő területek, mint például a balatoniak, fennmaradását hosszú távon biztosítsák. Úgy vélte, komoly veszélyt jelenthetnek a présházból nyaralóvá váló ingatlanok.

szőlő

Az agrárminiszter szerint jogszabállyal kell védeni a szőlőtermő területeket – fotó: MTI

A méhek rá is szokhatnak a peszticidekre, mint a kábítószerre
Az Imperial College London és a Queen Mary Egyetem kutatói kimutatták, hogy azok a poszméhek, amelyeknek a táplálékába peszticid kerül, utána kifejezetten keresik az adott vegyszert, akárcsak a kábítószerfüggő emberek a drogot vagy a dohányosok a nikotint.

Már több mint 200 települést érint az afrikai sertéspestis Romániában
Romániában a korábbi adatokhoz képest kettővel több, 12 megyét érint az afrikai sertéspestis, amely már 207 településen van jelen, és csaknem 900 fertőző gócpontról tudnak a hatóságok – közölte csütörtökön a román állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági szakhatóság.

Hogyan gazdálkodnátok digitálisan? – Elrajtolt az ország első, egyetemistáknak hirdetett smartfarming versenye
Számos meghatározó intézmény és vállalat együttműködésével indul útnak Magyarország első digitális-agrártechnológiai versenye, az Agrovirtus. A megmérettetés célja, hogy a részt vevő fiatalok egy 500 hektáros virtuális gazdaságban szimulált termelési év során gyakorlatban ismerjék meg a leginnovatívabb mezőgazdasági eljárásokat, technológiákat.

A gabonaárak emelkedtek, a gyümölcsárak nagyot zuhantak
Júliusban a növényi termékek árának 4,5 százalékos növekedése és az élő állatok és állati termékek árának 4,0 százalékos csökkenése következtében a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 1,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

gabona

A gabonafélék ára 13,0 százalékkal emelkedett júliusban a tavalyi árhoz képest – fotó: MTI

Nélkülözhetetlen a technológiai korszerűsítés és a gondolkodásmód megváltoztatása
Ezt Nagy István agrárminiszter mondta Kalocsán, valamint hozzátette: Az agrárium jövője szempontjából nélkülözhetetlen változásokat a természetben és a mezőgazdaságban végbemenő átalakulások is kikényszerítik.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.

Indexkép: Farkas Imre – Agroinform.hu