Összefoglalónk élére kívánkoznak az idei, sorrendben a 31. Bábolnai Gazdanapok gépesítési látnivalói. Rengeteg traktor, kombájn és mezőgazdasági munkagép várta a vásárra látogatókat. Többször jelentkeztünk beszámolóval Gépészet rovatunkban, amelyekben megpróbáltunk a számtalan látnivaló közül kiemelni néhány érdekeset, illetve felhívni a figyelmet az újdonságokra.

Hírt adtunk az egyik itthon is népszerű traktorszéria új generációjának bábolnai premierjéről is, de a szüret időszakához kapcsolódva a szőlőbetakarítás kiállított gépeit is bemutattuk. Válogattunk a felvonultatott sok sok traktor között, és a kisgazdaságok figyelmébe is ajánlottunk munkagépeket a kiállításról. A hétvégén tovább folytatjuk a Gazdanapok látnivalóiról beszámoló sorozatunkat.

Bábolnára figyeltünk a héten – fotó: Agroinform.hu

Olyan vállalkozásokat látogattunk meg Közép-Magyarország északi területein, amelyek fő tevékenysége a szalmára épül. Ezen cégek profilja különböző, munkavégzés tekintetében mégis hasonló, hiszen bálázáshoz mindannyian a KRONE Big Pack nagy kockabálázóit választották.

Csatasorban a Bio-Fungi Kft. KRONE Big Pack nagy kockabálázói – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

A Svájcban 2011 óta működő ecoRobotix cég több kisméretű, a talajtiprást elkerülő szántóföldi robotot tervezett, amelyek többek között – a nehéz gépek helyett – könnyen, egyszerűen és célirányosan szórják ki a gyomirtó szereket.

A robot pontosan annyi gyomirtó szert használ fel, amennyi szükséges – fotó: Agroinform.hu

2017 nyarán mutatta be a Carraro az új EU STAGE 3B traktorsorozatát (nem összetévesztendő az Antonio Carraro traktorokkal), melyet a stílust illetően az erőt sugárzó, modern forma tesz egyedivé – a motorját illetően pedig a legkorszerűbb technológia és az emissziós előírásoknak való maradéktalan megfelelés jellemzi.

A Carraro erőgépek választéka 1,1 métertől 2,4 méteres szélességig megtalálható – fotó: Agroinform.hu

Hagyományteremtő céllal, második alkalommal tartott aratási országjáró körutat az AgroBékés Kft. osztrák CASE IH gyári kombájnspecialista szakemberekkel. A turné során olyan gazdaságokba látogatott el az Agro-Békés Kft. szakmai csapata, ahol új CASE IH rotoroskombájn-vásárlás után a gazdálkodó és a gépkezelő szívesen fogadta a specialistákat a gép még pontosabb beállítására és a finomhangolás elvégzésére.

A pontosabb beállításnak köszönhetően a gazdálkodók még több pénzt takaríthatnak meg az aratás során – fotó: Agroinform.hu

Hajdúböszörmény határában rendezett almatechnológiai gépbemutatót a KITE Zrt. és a BASF. A szakmai előadásokkal és kertszemlével egybekötött rendezvényen olyan gépek munkáját tekinthették meg a résztvevők, amelyek elengedhetetlenek minden 21. századi precíziós gazdálkodásban.

A John Deere 5090 GF traktorokra a talaj kímélése és az alacsony fogyasztás jellemző – fotó: Agroinform.hu

A higiénia elengedhetetlen a professzionális állattartásban. Alapkövetelmény a rendszeres és alapos istállótisztítás – a durva szennyeződések eltávolítása és a fertőtlenítés –, hogy az állatokat védjük a kórokozóktól és kártevőktől. A Kärcher magas nyomású mosóival egyszerűen, gazdaságosan és hatékonyan elvégezhető a feladat, ezzel munkaidőt és gyógyszereket takarítva meg.

A higiénia elengedhetetlen a professzionális állattartásban

A Lely cég a Lely Future Farm Days keretében az automatikus takarmányadagoló rendszerek innovációit mutatta be, köztük a legújabb generációjú Lely Junót. A harmadik generációs Juno mindenféle istállózási megoldás esetén alkalmazható, könnyen működtethető. Az okostechnológia alkalmazásával minden egyes jószág folyamatosan tiszta takarmányhoz jut; az állategészségügyre, termékenységre és terméshozamra gyakorolt pozitív hatásai pedig pénzügyi eredményekben realizálódnak.

A takarmány folyamatos, automatizált adagolása jelentősen csökkenti a költségeket – fotó: Lely

Új VERSATILE- és KERNER-termékek munkáját tekinthették meg a Vektor-Holding Kft. bogádmindszenti bemutatójára ellátogató gazdák. Filozófiájának megfelelően a cég ezekkel a gépekkel kompromisszumok nélküli, költséghatékony és igény szerinti talajművelést kínál a gazdáknak, végezzék hivatásukat az ország bármely pontján.

A VERSATILE DT 610 traktorral talajkímélő és hatékony munka végezhető – fotó: Agroinform.hu