A nczas.com cikke szerint az idei év első félévében a mezőgazdasági és élelmiszertermékek cikkcsoportban a külkereskedelmi mérleg pozitív szaldója az egy évvel korábbi 3,7 milliárd euróról 4,1 milliárd euróra emelkedett. Ez különösen jelentős fejlődés, ha figyelembe vesszük, hogy tíz évvel ezelőtt Lengyelország még ezekből a cikkekből nettó importőr volt.

A Mező- és Élelmiszergazdasági Intézet (IERGZ) adatai szerint a lengyel élelmiszerek legnagyobb felvevő piacát – 23 százalékos részesedéssel – a szomszédos Németország jelenti, ahová ez év első felében az export értékét 10 százalékkal sikerült növelni. A második helyen az Egysült Királyság (9%), a harmadikon pedig Hollandia (7%) áll. Összességében az export 82 százaléka az EU tagországokba irányul, de jelentős mennyiség jut az ázsiai (főleg kínai) és amerikai piacokra is.

baromfi

Elsősorban a baromfihús kivitele nőtt – fotó: Shutterstock

A cikkcsoport exportjának összetételében az első helyen (22 százalékos részesedéssel) a hústermékek állnak, ezek közül főleg a baromfihús kivitele mutat jelentős (egy év alatt 15%-os) növekedést, miközben a sertéshús-export az afrikai sertéspestis fertőzések miatt számottevően visszaesett.

Ugyancsak jelentős a lengyel tejtermékek, valamint a zöldség-gyümölcsfélék exportja is. Feldolgozott gyümölcsökből (gyümölcslevek és fagyasztott termékek) Lengyelország Európa egyik legnagyobb exportőre. Különös jelentőséggel bír, hogy a lengyel élelmiszertermékek exportja azok importjánál évek óta gyorsabb ütemben növekszik, vagyis az ország ezekből egyre nagyobb bevételre tesz szert.