Nyílt levélben fordult a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) egy gyakornoka a BeReal szociális média app vezérigazgatójához, kérve, hogy változtassák meg az alkalmazásban megjelenő „say cheese!" felszólítást, mert az sérti a tehenek jogait. Ráadásul már a fiatalok körében sem menő, Katherine Hampton szerint a Z generáció értékeit jobban képviselné az, ha szelfizés közben inkább azt mondanák, hogy: „peace"...


A hölgy véleménye szerint a sajt (cheese) emlegetése érzéketlenség egy olyan világban, ahol a teheneket még mindig kizsákmányolják.

tehén

Ma már szelfizni sem tréfadolog – forrás: Pixabay

A sajt ugyanis, ahogy a levélben áll, nem tréfadolog: a tejelő teheneket embertelen körülmények között tartják, elválasztják őket borjaiktól, a bikákat pedig szintén embertelen (furán hangzik ez, legyen inkább állattalan) körülmények között hizlalják vágóállatnak. Az anyjuktól elválasztott borjakra ráadásul ugyanaz a sors vár, mint az előző generációt, ennek pedig a PETA szerint véget kell vetni.

Hampton szerint a mai fiatalok már kiállnak a rasszista, szexista, homofób és fogyatékosellenes beszéd ellen és mivel a szavaknak erejük van, a sajt ellen is tiltakoznak.A szakemberek szerint valamikor a negyvenes években jöhetett divatba fotózáshoz a „cheese", korábban más szavakkal próbálkoztak, a 19. században angolszász nyelvterületen például a „prunes" (szilva), majd a húszas években a „whisky" volt divatban.

Érdekes adalék, hogy a PETA 2019-ben állatbarát közmondások, 2022-ben pedig polkorrekt állatmesék bevezetését szorgalmazta.

Forrás: Qubit