Húszezer magyar méhész munkájának eredménye, hogy az ország világszerte ismert és elismert kiváló mézeiről, a méhészet hosszú ideje a magyar agrárium egyik legsikeresebb ágazata – jelentette ki a földművelésügyi miniszter Tiszafüreden, a tiszaigari API-GAR Szociális Szövetkezet új mézüzemének átadásán.Fazekas Sándor

fotó: Pelsőczy Csaba

Fazekas Sándor kiemelte: a magyar méhészek 1,1 millió méhcsaláddal évente 22-24 ezer tonna mézet állítanak elő. Ennek több mint háromnegyedét exportálják, 95 százalékban a nyugat-európai piacokra. Az unió mézkereskedelmének 40 százaléka Magyarországról származik, a mézexport éves árbevétele 60 millió euró körüli – tette hozzá. Fontos, hogy a jó minőségű magyar méz közvetlenül jusson a piacokra és a termékek csomagolásában, illetve feldolgozásában is versenyképesek legyünk a nemzetközi piacokon.

Korábban mézes reggeli keretében a tiszaigari arborétumban népszerűsítette Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Ksenija Škrilec, a Szlovén Köztársaság nagykövete a mézfogyasztást. A program célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar méz és méhészeti termékek fontosságára  az egészséges életmódra valamint a helyi élelmiszerek készítésére és vásárlására. Fazekas Sándor elmondta, 10 év alatt meghétszereződött, 0,1 kg-ról 0,7 kg/fő-re emelkedett a hazai mézfogyasztás. A mézes reggeli programban fél év alatt 70 iskola, mintegy 30 ezer gyermek vett már részt. A magyar mézek világszerte ismertek, gyengébb minőségű uniós mézekhez javítómézként is használják.