Ponty ez vagy busa

A busa inváziós halfaj Magyarországon, vagyis horgászatával nem csak szó szerint nagy élményeket szerezhetünk, de hozzátesszük a Kárpát-medence őshonos biodiverzitásának visszaállításához is a magunk csekély, de tisztességes és szükséges munkáját. A busa (Hypophthalmichthys) a pontyfélék családjába tartozik, vagyis ha busára megyünk, tulajdonképpen pontyra horgászunk. Annyi mindenhez hasonlóan, hogy azt felsorolni is nehéz lenne, ez a hal is Kínából érkezett a Kárpát-medencébe, tudatosan telepítették a 60-as évektől a hazai folyókba és tavakba. A két meglehetősen felelőtlenül szabadon engedett faja, a pettyes busa és a fehér busa voltak, melyek közül természetes körülmények között a fehér busa indult erőteljes szaporodásnak. Ezt a globális felmelegedés okozta klímaváltozás csak gyorsítja, a hal ívásának ugyanis kedveznek a melegebb vizek.

Az idén nyáron az is megesett, hogy egy szegedi pecás csónakjába 32 busa ugrott be néhány perc alatt. Video: Youtube

Busaszüret prolongálva

Ezek után nem csoda, ha nyáron valóságos busaszüret van a hazai vizeken, idén nyáron az is megesett, hogy egy szegedi pecás csónakjába 32 busa ugrott be néhány perc alattStreleczky József és Dancs Sándor a Bogyóka Feeder Team tagjai a pecaverzumnak nyilatkozva elmondták, hogy a horgászok többsége mostanra befejezte a busaszezon vallatását, de ők a minap is kint jártak a Pilismaróti-öbölben és a héten is így tesznek.

„Mi azt tapasztaltuk, hogy megfelelő technikával be lehet őket húzni, még nem hűlt le annyira a víz. 3,7 méteres vízben horgásztunk, még csak is partközelben, olyan 30 méterre. Ilyenkor, akikor már kezd csökkenni a víz hőmérséklete, nyugodt szívvel feltehetünk két horgot, a kosár fölé és alá" - nyilatkozta a lapnak Streleczky József.

Hogyan fogjunk busát? A Youtube-on erre is találunk adekvát néznivalót. Videó: Youtube

Etetés-előke, türelmesen Jenőke!

A BFT módszere szerint érdemes beetetni mint mindig, de az etetőanyag lehet tömörebb és persze nem is kell annyi belőle, mint nyaranta.  Az előke hosszát külön is kiemelték, az etetőkosár fölé 12 centiset, alá pedig egy 6 centiset érdemes odakötni.

"Az ősöreg horgászbölcsesség is eldurrant: ha nem válik be, változtassunk ezen, hátha úgy menni fog!"

„Meg lehet még fogni az év végén is a busákat, igaz, már nem olyan mennyiségben, mint a melegebb hónapokban. És annak ellenére, hogy a január, február szokott a leggyengébb lenni, én az idei első busámat január 3-án fogtam. Ősszel, télen már táplálkoznak olyan vehemensen, a kapások is finomabbak" - anekdotázott Streleczky József.

(Forrás: Pecaverzum, Wikipédia (TDK) Kép: Wikipédia)