A muskátli régóta az életünk részét képezi, hiszen minden nyáron előkerülnek és belepik az egész udvarunkat. A varázslatos színekben pompázó növény egy túlélő, hiszen minimális gondoskodással is kibírja még a forró nyarakat is. A szívóssága ellenére azonban van pár gyenge pontja, de ha figyelünk ezekre, akkor csodálatos virágokkal hálálja meg a gondoskodást.

Nem szereti a sok vizet

Mivel egy dél-afrikai növényről van szó, így a muskátli remekül alkalmazkodik a száraz és meleg időhöz. A nedves közeget nem sokáig bírja tolerálni, a gyökerei rothadásnak indulnak. Ez akkor történhet meg, ha túl sok víz kerül a cserébe, amit a virág nem képes hasznosítani. A felesleg lehet egy kiadós eső vagy túlöntözés is, ilyenkor pedig kiszorul a levegő a talajból, amit a gyökerek nem bírnak sokáig.

Ezt csak akkor ellenőrözhetjük, ha a felemeljük a cserepet. Amennyiben víz jön belőle, akkor mindenképpen érdemes azt leönteni, "szárítani" a földjét, hogy meg tudjuk menteni. Szintén árulkodó jel lehet, ha sárgulnak vagy kókadnak a levelek, de jelezheti a sok vizet a rohadt virágszárak és gyökerek.


Ahhoz, hogy elkerüljük a problémát, jó megoldás lehet a cserép alján egy réteg agyagkavics, esetleg duzzasztott agyag. Nem mindegy az sem, hogy milyen a föld minősége. Mindenképpen törekedjünk a jó vízelvezetésre. A jó minőségű virágföld stabil szerkezetű, ami elegendő levegőt enged a gyökerekhez. Az agyag és a föld azonban nem elég, ha nem figyelünk a cserépalátétre, amiről rendszeresen le kell önteni a felesleges vizet. Mielőtt tehát újra megöntöznénk a növényt, az ujjunkkal ellenőrizzük le, hogy szüksége van-e egyáltalán vízre.

Nem szereti az árnyékot

Minél több napfény jut a muskátlihoz, annál több és szebb virágokat hoz. Ez a növény imádja a napfürdőt, nyugodtan engedhetjük neki, hogy órákon át gyűjtse a D-vitamint. Ezt gyors növekedéssel és sok-sok virággal hálál majd meg nekünk. Ha árnyékba kerül, akkor nem várhatjuk el tőle, hogy színessé váljon. Amennyiben nehezen növekszik, nem fejlődik, akkor valószínűleg több fényre lesz szüksége. Ez abban is segít, hogy a levelek halványzöldekké váljanak, így még kevesebb locsolást igényel.

Jó alternatíva a tápanyagok bejuttatása a virágföldbe. Ehhez lassan oldódó műtrágyát érdemes használni, ebbe ültetni a muskátlit. Ezzel nagy valószínűséggel nem mentjük meg magunkat az egész szezonra, azonban egy ideig biztosan elegendő tápanyaghoz jut a növény. Ha a virágok hervadni kezdenek, besárgulnak a levelek, akkor adjunk neki egy kis folyékony műtrágyát. A tápanyaghiányban szenvedő növények sokkal fogékonyabbak a kártevőkre, így ne csodálkozzunk, ha még egy fejlett muskátlin is megjelennek a kártevők.

A muskátli nem szereti a hideget, a sok vizet, és az árnyékos helyeket - fotó: pexels.com

Nem szereti a hideget

Amint beköszönt a tavasz, rügyezni kezdenek a fák, előbújnak a madarak, mi is kedvet kapunk ahhoz, hogy a szabadban legyünk. A muskátlit azonban nem szabad azonnal kitenni a tavaszi időjárási viszonyoknak. Ez egy nyári növény, ami bár szívós, cseppet sem szereti az alacsony hőmérsékletet. 12 fok alatt a növekedése leáll, 5 fok alatt egyáltalán nem fejlődik, sőt, ez az idő még az életébe is kerülhet. Ahhoz, hogy újra növekedni kezdjen, időre lesz szüksége, a korai szabadba tevéssel nem segítjük őt.

Jó tipp: ha a muskátli nem növekszik, akkor biztosan fázik. Ilyenkor nem igazán van szüksége vízre, főleg nem nagyobb mennyiségben. A növényt akkor éri fagykár, ha a levelek és a virágok is fonnyadtan lógnak rajta.

Forrás: greenfo.hu