Többmilliós támogatást kapnak a horgászközösségek
A jövőben már évente 1 milliárd forintot meghaladó pályázati, illetve normatív alapú horgászszervezeti támogatások új távlatokat nyithatnak a horgászközösségek előtt – mondta Nagy István agrárminiszter a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) éves beszámolóján.

A kisgazdaságok mentesülnek a szigorúbb támogatási feltételek alól
"Büszkék lehetünk arra, hogy az elmúlt héten a tagállamok nagy csatában kompromisszumos megállapodásra jutottak a Közös Agrárpolitika (KAP) 2023–2027 közötti szabályrendszerének reformjáról szóló vitában" – mondta el Nagy István agrárminiszter egy múlt heti sajtótájékoztatón.

Laptop mellől irány a traktor – másodállás a szántóföldön
Három évvel ezelőtt kezdték a gazdálkodást, ma 13 hektárnyi területen folytat szántóföldi növénytermesztést egy fiatal Vas megyei pár. A kezdetekről kérdeztük őket, kíváncsiak voltunk arra, hogy a főállás mellett miért gondoltak arra, hogy túllépnek a konyhakerti gazdálkodás szintjén, és szántóföldi növénytermesztésbe fognak.

gép

Az árpa betakarítása bérmunkában zajlott – fotó: Babos Eszter

Bizonyíthat a biobúza: fajtakísérletek a versenyképes ökogazdálkodásért
A Magyar Tudomány Napján jelentette be új, országos gabonafajtatesztő hálózat indítását az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.

Eltűnt külföldi bérvadászok – ez látszik a számokon
Az őszi vadászati szezonban terítékre került gímszarvasbikák több mint felét hazai vadászok ejtették el Zala megyében – közölte Lázár Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője.

Ilyen volt idén a Corteva Portfólió farm rendezvénysorozat – VIDEÓ (PR-cikk)
A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben a Corteva Portfólió Farm szántóföldi bemutatókat a vállalat nyílt napok keretében rendezte meg, előzetes regisztrációval, óránként maximum 10 főre limitálva a résztvevők számát.

Elkezdődött az őshonos támogatások helyszíni ellenőrzése
A Nébih szakértői helyszíni ellenőrzéseken vizsgálják a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták tartására irányuló támogatások felhasználását.

állat

Szakértők feladata az állatállomány, valamint a dokumentációk ellenőrzése – fotó: MTI/Oláh Tibor

Több pénz a fiatal gazdáknak, keményebb környezeti feltételek – új részletek a KAP-reformról
A Magyar Közgazdasági Társaság online előadást szervezett a KAP-tárgyalások részleteiről, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára mutatta be, hogy miről állapodtak meg pontosan az EU agrárminiszterei Luxemburgban.

Elképesztő testtömeggyarapodás – így nevelj választási malacot! (PR-cikk)
A malacok fejlődésének választást követő visszaesése különféle, gyakran tartási, ellátási hibából ered, fertőzésekkel súlyosbítva pedig akár nagyobb elhulláshoz is vezethet. A választással járó új környezethez való teljes körű mielőbbi alkalmazkodás ezért a sikeres választás kulcsfontosságú követelménye.

Mi lesz ebből? Terjed a sertéspestis Németországban, itthon bezuhantak az árak
Az afrikai sertéspestis (ASP) németországi felbukkanása óta az európai sertéshúspiac a lehetőségekhez képest tartja magát, bár vannak vesztesek is bőven, és nem látszik, hogy mikor lesz vége a válságnak.

malac

A sertéstelepeken eddig nem találtak ASP-vel fertőzött állatot – fotó: Pixabay

Növekvő tejhozam, nyugodt és egészséges jószágok: Itt nagyon jó tehénnek lenni! – VIDEÓ (PR-cikk)
A mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. tejelő tehenészete a legkorszerűbb BOSMARK-technológiával újult meg, amelyben kuriózumként valósultak meg az 1000 tehén befogadására alkalmas fejőrobotos istállórendszerek.

Növényvédelmi előrejelzés: Hihetetlen tömegben kelnek a gyomok!
Kérdés, hogy lesz-e alkalmas időszak a gyomirtásra. Az Agroinform.hu 2020. évi 45. heti növényvédelmi előrejelzése.

Vadriasztó módszereket mutatunk, amikkel megelőzheted a vadkárt
Számos lehetőség áll a gazdálkodók rendelkezésére a vadak elriasztására. De melyiket mikor és milyen állat ellen éri meg használni?

vadriasztó

Az ultrahangos technológia folyamatos védekezést jelent – fotó: Doxmand

További 155 milliárdot kapnak a vállalkozások
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, az eddigi beruházásösztönzési programok nagy sikert arattak, ezért a kormány úgy döntött, hogy újabb 155 milliárd forintot ad a minisztériumnak a programok folytatására.

Országos felmérés a nyugati dióburok-fúrólégyről
Mentsük meg a kiskerti diófákat! Segíts nekünk felmérni, hogy az ország különböző részein milyen mértékben károsít a nyugati dióburok-fúrólégy!

9 feladat, amit mindenképp el kell végezned a kertben még a tél előtt!
Novemberben időszerű a kert téliesítése, ugyanis ilyenkor már hirtelen erős hajnali fagyokra lehet számítani. Vegyük sorra, mi mindent kell ilyenkor megcsinálnunk.

Az élet bivalyok között – őseink kedvelt állatát ma már csak kevesen tenyésztik
Szalai Ferenc bivalytenyésztő elmondja, milyen a több száz kilós állatok természete, és hogy miért különleges a bivalyhús.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.